Protest la Ministerul Educației. Mai multe persoane au solicitat demisia lui Sorin Cîmpeanu, în urma acuzațiilor de plagiat

0
Sursa foto: Facebook/ Marian Rădună

Mai multe persoane au protestat, marți dimineață, în fața Ministerului Educației și au cerut demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, după ce a fost acuzat de Emilia Șercan, într-o investigație PressOne, că a plagiat un curs universitar, relatează G4Media.ro.

Printre cei prezenți în fața ministerului s-a aflat și Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

„Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar”, se arată în investigația PressOne.

În replică, Sorin Cîmpeanu declara luni că „obiectivul principal” al acuzaţiilor de plagiat la adresa sa este ”blocarea legilor educaţiei”.

„Am înţeles că obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educaţiei. Eu fac un anunţ: legile educaţiei îşi vor continua parcursul firesc, legal spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educaţiei care sunt de interes pentru milioane de copii nu mă pot influenţa chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, spunea ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.

Organizația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie a cerut luni demisia ministrului Educației în urma dezvăluirilor PressOne, iar în lipsa unui astfel de gest, revocarea din funcție.

”VeDem Just constată că dovezile oferite de presă sunt suficiente pentru a se stabili că ministrul educației a încălcat regulile de bună conduită în cercetarea științifică reglementate de Legea nr. 206/2004. O astfel de abatere este și infracțiune, conform art. 197 din Legea nr. 8/1996, dar dată fiind trecerea timpului răspunderea penală este prescrisă. Ca urmare, profesorul Cîmpeanu va putea fi sancționat doar de către comisia de etică din cadrul universității unde activează.

Însă, dincolo de răspunderea sa profesională, VeDem Just consideră că Sorin Cîmpeanu nu mai poate ocupa funcția de ministru al educației. Lipsa de integritate profesională generată de plagiatul relevat de presă îl face nedemn de a conduce acest minister esențial pentru viitorul țării. Prezența sa într-o astfel de poziție zdruncină încrederea în sistemul de învățământ și, până la urmă, zdruncină însăși reputația țării.

Ca urmare, VeDem Just solicită demisia ministrului educației în următoarele 24 de ore. În lipsa asumării unui astfel de act onorabil, VeDem Just solicită prim-ministrului revocarea lui Sorin Cîmpeanu din funcția sa executivă. O „Românie educată” nu poate avea în fruntea sistemului de învățământ un astfel de ministru”, se arată într-un comunicat al organizației.

De asemenea, profesori din învățământul preuniversitar au reacționat după investigația PressOne, printre ei numărându-se Marcel Bartic și Doru Căstăian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.