Proiectul „Fii avocat în şcoala ta!” va fi derulat în unitățile de învățământ și în următorul an școlar: „Nu numai că este binevenit, este şi necesar”

0
Sursa foto: Facebook/ Școala Gimnazială "Avram Iancu" Bistrița

Proiectul „Fii avocat în şcoala ta!” va fi organizat şi în următorul an şcolar, în urma semnării, joi, la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, a unui protocol în acest sens de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, relatează Agerpres.

„Am constatat că prejudecăţile continuă. Asta înseamnă că acest proiect nu numai că este binevenit, este şi necesar pentru că, până în momentul în care elimini aceste prejudecăţi, vor fi oameni care – fără să acţioneze cu rea credinţă – ajung să răspundă penal şi asta este grav. Mai ales că ajung să răspundă din cauza faptului că ei au convingerea fermă că ceea ce fac nu este o problemă. (…) Zona drogurilor este zona cea mai periculoasă în momentul de faţă pentru societate… (…) Sper să ne revedem în septembrie – octombrie, când o să dăm drumul la noul proiect. (…) Ideea de procese simulate nu este deloc rea, ideea de a pune accent şi mai mult pe practic din nou nu este un lucru rău”, a declarat prodecanul Baroului Bucureşti, Daniel Fenechiu, la conferinţa de închidere a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”, iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Inspectorul şcolar general adjunct pe Bucureşti, Amalia Stoenescu, a spus că îşi doreşte ca proiectul să continue şi să ajungă şi în şcolile de cartier.

„S-a dovedit un proiect bun şi pentru că nu a avut sincope. Este primul proiect de când sunt eu în inspectorat şi nu am primit nicio petiţie, ceea ce înseamnă că totul a fost foarte bine. (…) Mă bucur că v-aţi dus şi la gimnaziu, pentru că problemele încep de acolo. Îmi doresc foarte mult să continue proiectul nu la şcolile de top, mergeţi la şcolile din cartier. Cred că proiectul ar avea şi mai mare succes dacă ar avea şi întâlniri cu părinţii copiilor”, a susţinut inspectorul.

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a arătat că Educaţia juridică este „un modul de bază în ceea ce dorim să fie educaţia pentru viaţă”.

”Este important pentru că prea mulţi se pricep la prea multe fără să aibă competenţele necesare. (…) Prin educaţie juridică în şcoli acest nivel de cunoaştere într-un domeniu extrem de important poate aduce o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii. Aş pune educaţia juridică în legătură cu una dintre cele opt competenţe cheie – competenţe civice. Eu cred că sunt direct legate. Sunt definite chiar în setul competenţelor cheie, nu numai în setul de competenţe universale”, a susţinut Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației şi-a manifestat convingerea că Ministerul Justiţiei se va implica alături de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Educaţiei în susţinerea proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”.

„Sunt convins că nu numai Ministerul Educaţiei se va implica în susţinerea acestui proiect, dar şi Ministerul Justiţiei am deplina convingere că va fi alături de Ministerul Educaţiei pentru a susţine Uniunea Naţională a Barourilor din România în acest demers care, nu în ultimul rând, deschide într-o manieră cât se poate de convingătoare şcoala către societate. Este un principiu de care avem nevoie”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”.

La nivelul Capitalei proiectul s-a derulat în 148 de unităţi de învăţământ. Proiectul „Fii avocat în şcoala ta !” a fost organizat la nivel naţional fiind implementat de barourile din toate judeţele ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.