Ministrul Educației le răspunde elevilor: ”Și în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online”

0

Consiliul Național al Elevilor a cerut, sâmbătă, ca decizia închiderii școlilor, în localitățile cu incidență peste 6 la mie, să fie luată de Consiliile de administrație, pe baza principiului descentralizării. ”Și în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică”, le-a răspuns elevilor ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

”Nu transformați școlile în paturi de ATI”, au transmis reprezentanții elevilor, într-un comunicat de presă, susținând că ”lipsa testării periodice din școli, neglijența față de măsurile suplimentare de protecție pentru elevii cu boli cronice asociate și pragurile mult prea ridicate la care se închid unitățile de învățământ vor duce, în continuare, la vieți puse în pericol”.

”De aceea, Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de funcționare a școlilor în localitățile unde rata de incidență depășește valoarea de 6 la mia de locuitori”, se arată în comunicat, potrivit Digi 24.

Elevii susțin că menținerea școlilor deschise presupune, pentru mulți dintre ei, folosirea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, ceea ce favorizează răspândirea virusului. În aceste condiții, Consiliul Național al Elevilor solicită ca decizia închiderii școlilor aflate în localități unde incidența este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituții, respectiv la decizia Consiliului de Administrație, în baza principiului descentralizării.

 „Este important ca particularitățile fiecărei unități de învățământ să fie luate în considerare, ținând cont de infrastructura disponibilă, mijloacele de testare disponibile sau numărul de infectări înregistrate. Pragul de 50% din numărul total de clase aflate în online pentru schimbarea scenariului de funcționare al întregii școli nu ține cont de acești factori, ci, de multe ori, pune în pericol sănătatea elevilor chiar și în unitățile de învățământ unde acesta nu este atins”, se mai arată în comunicat.

Reacția ministrului Educației

În replică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că și în prezent există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este stabilit de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică.

„Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia in care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică sa se desfăşoare online. Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Prevederile cuprinse în articolul 3 alineatul (2), coroborat cu articolul 6 alineatul (9) dispun acest lucru”, afirmă Sorin Cîmpeanu, într-o declaraţie transmisă presei de Guvern și preluată de Agerpres.

Prevederile din ordinul comun la care face referire ministrul Educației

Ministrul precizează că activitatea didactică se desfăşoară la nivel naţional, iar reglementările privesc întregul sistem. „Deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii sunt luate de autorităţi, pe baza unor argumente tehnice şi nu ca urmare a unui proces de consultare.

Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate. Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau in interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi ministrul Educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, mai afirmă Sorin Cîmpeanu.

”Practic, cer ceva ce există. (…) Nu e nevoie să ceri un lucru care există deja”, a insistat ministrul Educației, într-o declarație la Digi 24.

Federația Națională a Părinților a cerut de asemenea, vineri, modificarea ordinului comun privind funcționarea școlilor astfel încât, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 6 la mie, școlile să poată suspenda cursurile cu prezență fizică, prin decizia Consiliului de Administrație.

Citește și: Federația Națională a Părinților cere ca școlile să poată trece în online, la o rată mai mare de 6 la mie, prin decizia Consiliului de Administrație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.