Sorin Cîmpeanu: Probele de competențe de la Bacalaureat sunt strict formale. Din 2027, vor fi înlocuite cu examene de competență relevante

0

Probele de competențe susținute acum la examenul de Bacalaureat sunt ”strict formale, nu au nicio relevanță pentru nimeni”  și ”vor fi înlocuite cu examene de competență relevante”, a declarat, joi seară, la TVR 1, ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a precizat că acest lucru se va întâmpla din 2027, când pentru prima oară absolvenții de liceu vor susține un ”Bacalaureat unitar, bazat pe competențe, cu posibilitatea de certificare a unor competențe specifice”.

”Examenul de Bacalaureat va trebui să fie un examen unitar, bazat pe competențe, care să verifice la un nivel de bază însușirea tuturor acestor competențe, fără niciun fel de diferențiere, peste care să poți adăuga examene suplimentare care să înlocuiască probele de competențe valabile acum, care sunt – o spun cu toată răspunderea – strict formale, care nu au nicio relevanță pentru nimeni – și îmi asum răspunderea a ceea ce spun. (…) Asta este realitatea din sistem. Probele de competențe sunt strict formale. Vor fi înlocuite cu examene de competență relevante pentru disciplinele la care elevii au aptitudini și au dorința de a-și proba cunoștințele.

Aceste lucruri vor veni peste nivelul de bază care va reflecta achiziția de competențe de bază pentru toți absolvenții de liceu, conform profilului absolventului de liceu, și vor certifica, spre exemplu, competența în limba engleză, dacă elevii vor să se dezvolte pe această linie. Competențe în informatică, competențe în matematică, în chimie, în științe, deci examene suplimentare care să aibă o valoare reală și care să fie recunoscute, pe de o parte, de piața muncii și să fie recunoscute, pe de altă parte, de mediul universitar, care va putea să își aleagă în acest fel nu numai pe baza unei diplome de Bacalaureat. (…)

(Certificatele de competență – n.red.) vor fi luate în considerare la admiterea în facultate pentru că vor fi universități care vor fi interesate de absolvenți de liceu care, anexă la diploma de Bacalaureat, vor avea acest certificat de competență real probată, printr-un examen relevant”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat când se va întâmpla acest lucru, ministrul Educației a răspuns: ”Acest lucru se va putea întâmpla după ce vom avea un întreg ciclu: în 2023 începe liceul, în 2027 vom avea pentru prima oară acest Bacalaureat unitar, bazat pe competențe, și cu posibilitatea de certificare a unor competențe specifice, adaptate aspirațiilor și competențelor fiecărui elev, care va putea opta pentru competență, indiferent de profilul pe care l-a absolvit. Vom avea în 2027 acest Bacalaureat pentru prima oară.”

În ceea ce privește admiterea la liceu, ministrul Educației a arătat că nu vor exista schimbări în anul școlar 2021-2022, precizând că examenul de admitere la anumite licee (una dintre propunerile existente în programul ”România Educată”) va putea fi introdus pentru prima oară începând cu anul 2023.

Citește și: Clasele a V-a cu cel mult 29 de elevi. Ministrul Educației: ”Fiecare director trebuie să găsească acele soluții care nu generează efecte în rândul copiilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.