Clasele a V-a cu cel mult 29 de elevi. Ministrul Educației: ”Fiecare director trebuie să găsească acele soluții care nu generează efecte în rândul copiilor”

0

Numărul elevilor din clasele a V-a va fi redus din acest an școlar la maximum 29 de copii într-o clasă, astfel că elevi care au terminat învățământul primar într-o clasă cu peste 30 de elevi vor fi mutați în altă clasă în gimnaziu, pentru ca efectivul să nu depășească 29 de elevi. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, admite că limitarea numărului de elevi generează probleme în aplicare, ”mai ales din perspectiva posibilelor riscuri de traumatizare a unor copii, încă mici, prin schimbările de colectiv”, dar ”fiecare director trebuie să găsească acele soluții care nu generează efecte în rândul copiilor”. ”Ține de priceperea directorilor de școli de a se organiza”, a declarat ministrul Educației.

În anul școlar 2021-2022, potrivit modificărilor din Legea educației naționale, adoptate de Parlament anul trecut, în învățământul primar, o clasă va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22, iar în învățământul gimnazial – în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Schimbările se aplică la început de ciclu – clasa pregătitoare și clasa a V-a, în lege specificându-se totodată că  ”formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi”.

Problemele au apărut la clasa a V-a, pentru că elevi care au terminat clasa a IV-a într-o clasă trebuie mutați într-o altă clasă astfel încât să se respecte numărul maxim de elevi. Pentru a se realiza acest lucru, în unele școli s-a decis, de exemplu, aplicarea procedurii de la formarea claselor pregătitoare, de repartizare în ordine alfabetică.

Ministrul Educației a vorbit despre aceste schimbări, joi seară, la TVR 1. ”Este Legea 185 care limitează efectivele de elevi la clasă. A fost o cerință a noastră, a tuturor de evitare a supraaglomerării claselor, în vederea unei educații de calitate pentru un învățământ mai aproape de ceea ce trebuie să fie un învățământ personalizat pentru ca profesorul, cadrul didactic să se poată concentra asupra elevilor.

Au fost reduse limitele maxime pentru învățământul primar la 22 plus 3 prin excepție – 25 de elevi în clasă, pentru învățământul gimnazial la 26 + 3 – 29 de elevi în clasă, în învățământul liceal la 30 + 3 – 33 de elevi în clasă, cu excepție la clasa a IX-a, unde clasele nou constituite au respectat ordinul de ministru pe care l-am semnat, cu efective maxime coborâte de la 28 la 26, respectiv 24 de elevi în clasă, în funcție de profil.

Este un pas important pentru calitate, dar el creează în aplicare, pentru început, probleme mari, la clasa a V-a mai ales, din perspectiva posibilelor riscuri de traumatizare a unor copii, încă mici, prin schimbările de colectiv”, a spus ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a precizat că numărul de clase va fi suplimentat pentru a se respecta prevederile legii și ține de ”priceperea” directorilor de școli de a găsi soluții care să nu îi afecteze pe copiii mutați într-un alt colectiv.

”Ministerul Educației a spus și o spun încă o dată: suplimentăm oricâte clase este nevoie. În București, luni va fi un consiliu de administrație la nivelul ISMB și s-au centralizat toate solicitările de clase suplimentare. Asta înseamnă finanțare suplimentară pe care noi o asumăm, asta înseamnă posturi în plus – în acest scop am aprobat 3.500 de posturi în ședința de Guvern de săptămâna trecută, posturi în plus.

Rămâne acea problemă care ține de priceperea directorilor de școli de a se organiza, pentru că punem la dispoziție și finanțare și număr de posturi și aprobare pentru suplimentarea numărului de clase în așa fel încât Legea 185 să fie respectată. Fiecare director trebuie să găsească acele soluții care nu generează efecte în rândul copiilor.

Dacă luăm un exemplu, sunt 30 de copii în clasă și trebuie să plece unul, este foarte complicat să alegi acel copil care va trebui să plece. Se pot găsi soluții alternative. D-asta este nevoie de management profesionist în școli, tocmai pentru a găsi soluțiile corecte și echitabile. (…) Directorii trebuie să ceară suplimentarea numărului de clase, ea va fi aprobată în oricare dintre aceste situații”, a precizat ministrul Educației.

Legea educației naționale prevede o limitare a numărului de elevi la clasă, astfel că, în acest an școlar, la grădiniță, grupele vor putea avea maximum 23 de copii, clasele pregătitoare – maximum 25 de elevi și clasele a V-a – maximum 29 de elevi.

Pentru liceu, ministrul Educaţiei a semnat în ianuarie un ordin prin care se reduce numărul de elevi în clase, decizia aplicându-se din această toamnă la formarea claselor a IX-a. Astfel, numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvență – zi, se va reduce:

  • de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;
  • de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

Ce prevede Legea educației în vigoare:

ART. 63 (1) În învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;

b) învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20;

c) învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;

d) învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26;

d^1) învăţământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10;

e) învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30;

e^1) învăţământul dual: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puţin de 20 şi nu mai mult de 30;

e^2) instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 10 elevi şi maximum 15 elevi;

e^3) clasele din învăţământul dual pot fi constituite din maximum 3 grupe cu calificări diferite;

f) învăţământul postliceal: clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30;

g) învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate: grupa care cuprinde în medie 10 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 12;

h) învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave: grupa care cuprinde în medie 5 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 6.

Citește și: Ministrul Educaţiei a decis micșorarea numărului de elevi în clase la liceu. La filiera teoretică, vor fi 26 de elevi în clasă. Măsura se aplică din toamnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.