Concursul de admitere la liceu. Cîmpeanu: Liceele și-ar putea face singure subiectele. Examenul, organizat în aceeași zi și la aceeași oră

0

Liceele care vor dori organizarea unui concurs de admitere, în măsura în care această idee se va regăsi în noua lege a educației, și-ar putea face singure subiectele, a precizat, vineri, Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului Educației, examenul ar urma să se desfășoare în aceeași zi și la aceeași oră în toate liceele care doresc să organizeze un astfel de concurs, iar o variantă discutată este ca elevii care susțin concursul și sunt declarați admiși să nu mai dea și Evaluarea Națională. 

”Dacă un Bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și aspirațiile fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a declarat ministrul Educației, la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a precizat că sistemul examenului de admitere la liceu ar putea fi introdus chiar din toamna anului 2022, dacă noua lege a educației va fi adoptată până la începutul anului viitor.

”Această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs de admitere în liceu – așa cum reclamă liceele care au o concurență foarte mare – ea ar putea fi aplicată într-adevăr din toamna anului viitor. (…) S-ar putea să avem la finalul acestui an, la începutul anului viitor o lege adoptată, având la dispoziție timp, pe de o parte, pentru părinți și elevi pentru a se pregăti pentru noile schimbări și, pe de altă parte, pentru a avea toată legislația subsecventă care nu este puțină”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, liceele ”și-ar putea face singure subiectele pentru a avea o selecție particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu, la care să adere tinerii care își doresc acest lucru”. Materiile de examen vor rămâne aceleași, Română și Matematică, ”exclus să ai lucruri în plus față de programa parcursă”, a punctat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că se ia în considerare ca elevii care susțin concursul de admitere la liceu și sunt declarați admiși să nu mai susțină și examenul de Evaluare Națională.

”Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă. (…)

A fost o variantă, aceea de a da concursul de admitere înainte de Evaluarea Națională, apoi…. Este principiul pe care funcționează foarte multe universități occidentale – dau o pre-admitere, urmând ca în condițiile în care cei care au luat această pre-admitere obțin diploma de Bacalaureat, devin automat studenți. La fel am fi putut aplica și aici acest principiu. Dau un concurs de admitere în liceu înainte de Evaluarea Națională, după care dau Evaluarea Națională și nu contează cu cât promovează Evaluarea Națională, ci doar să aibă acest examen susținut.

Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene – concurs în liceu și Evaluare Națională – ceea ce are dezavantaje, nu cred că ne dorim acest lucru, în condițiile în care noi sperăm, ca într-un viitor să putem avea, spre exemplu, un examen de Bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline, cu pauze între probe, așa încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, de competențe digitale, de competență antreprenorială, de competențe de înțelegere a unui text, dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe. Într-un viitor, nu acum”, a declarat ministrul.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a arătat că examenul de admitere în licee trebuie să fie organizat corect și obiectiv. O măsură care s-ar impune – deși nu rezolvă această problemă, a admis ministrul – este ca aceste concursuri să fie organizate ”în aceeași zi și la aceeași oră în toate liceele care doresc să organizeze concurs de admitere”: ”Dacă va fi concurs de admitere, va fi în toate liceele care vor dori concurs de admitere în aceeași zi, la aceeași oră.”

Ministrul a mai arătat că o idee luată în calcul este ca liceele să nu scoată la concurs toate locurile, o parte dintre ele urmând să fie ocupate la repartizarea computerizată de către elevii care au susținut Evaluarea Națională.

”Liceele care doresc organizarea unui concurs de admitere să nu scoată la concurs 100% din locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată 75 la sută – dau doar un exemplu, îl vom gândi atent – restul de 25 la sută urmând să rămână pentru repartiția computerizată, în așa fel să aibă acces și elevii care participă la Evaluarea Națională”, a arătat ministrul.

Citește și: Ministrul Educației: Dacă va fi admitere în liceu, acea admitere va fi lăsată la latitudinea fiecărui liceu. Evaluarea Naţională rămâne Evaluare Naţională

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.