Ministrul Educației: Ultima săptămână de şcoală este rezervată încheierii mediilor. Fiecare zi cu prezență fizică este un bun important câștigat

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că ultima săptămână de şcoală, care se suprapune cu Evaluarea Naţională, nu este o săptămână pierdută, pentru că ”fiecare zi de școală cu prezență fizică este un bun important câștigat”. ”Ultima săptămână de şcoală este oricum rezervată încheierii mediilor”, a spus ministrul, adăugând că el a propus ca anul școlar să se încheie pe 2 iulie, însă această soluție nu a fost acceptată.

Pentru ultima săptămână de cursuri, fiecare școală decide dacă elevii din celelalte clase vor învăța online sau fizic în zilele în care se desfășoară Evaluarea Națională. Examenul are loc în zilele de marți, 22 iunie, (Limba şi literatura română) și joi, 24 iunie (Matematică), iar pe 25 iunie se va desfășura proba la Limba şi literatura maternă. În plus, luni, 21 iunie, este zi liberă (Rusaliile) și elevii nu merg la școală. Practic, în multe școli, elevii vor putea merge la școală doar în zilele de miercuri și vineri.

”Este o provocare, iar situația depinde de realităţile din fiecare şcoală, de generozitatea spaţiilor, de modul de organizare, învățat dimineață – după-amiază… Nu este o soluție unică. Ministerul Educaţiei nu a emis o instrucţiune cum că toţi ceilalţi elevi trebuie să intre în online pe parcursul examenelor.

În primul rând, centrul de examen nu se suprapune fizic cu suprafaţa întregii şcoli. Centrul de examen va fi într-adevăr centru de examen şi vor fi respectate regulile de acces, care sigur nu permit prezența elevilor. Dar dacă în acea şcoală, în paralel, există spaţii separate în care orele se pot desfăşura normal, se vor desfăşura normal. Dacă în acea şcoală sunt elevi care învaţă după-amiaza, vor putea să învețe după-amiază”, a spus Sorin Cîmpeanu, marți seară, la Digi24.

Întrebat dacă va fi pierdută ultima săptămână de școală, ministrul Educației a răspuns: ”Ultima săptămână de şcoală este oricum rezervată încheierii mediilor. Am făcut toate eforturile să putem să avem şi şcoală fizică şi examene şi semestru prelungit cu doar o săptămână, că atât s-a acceptat. În condițiile date, afirm și pretind că este soluția cea mai bună. (…) Eu am propus să adăugăm încă o săptămână a anului școlar și să avem cursuri până pe 2 iulie, în loc să avem cursuri până pe 25 iunie. N-a fost acceptată acea săptămână în plus (…) Fiecare zi de școală cu prezență fizică este un bun important câștigat”.

Sorin Cîmpeanu a făcut referire și la şcolile care funcţionează în trei schimburi. ”În şcolile cu trei schimburi, întotdeauna este foarte complicat. Este o mare problemă. În Bucureşti avem nouă şcoli care funcționează în trei schimburi. Încercăm în fiecare situaţie în parte să vedem, împreună cu primăriile de sector, dacă putem să identificăm soluţii pentru a reduce măcar 1-2-3 din aceste școli nouă școli care, în București, învață în trei schimburi”, a precizat Cîmpeanu.

Citește și: Cum vor învăța elevii din celelalte clase în ultima săptămână de școală, când are loc Evaluarea Națională la clasa a VIII-a – document

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.