Elevii din clasele primare, V-VII și IX-XI reiau cursurile miercuri, 5 mai. Cum se deschid școlile – clasele care vor face ore în sistem online

0

Preșcolarii și elevii din clasele primare, din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, precum și cei din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a reiau cursurile miercuri, 5 mai, după vacanța de primăvară de o lună. Nu toți elevii vor reveni însă în sălile de clasă pentru că, potrivit scenariilor adoptate zilele trecute, în localitățile cu rata de infectare mai mare de 1 la mia de locuitori, elevii din clasele V-VII și IX-XI vor continua să învețe în sistem online. Elevii din școlile speciale vor putea participa fizic la cursuri, indiferent de clasă, în localitățile care nu sunt în carantină. Clasele terminale se vor întoarce la școală luni, 10 mai.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, semnat pe 29 aprilie, stabilește două scenarii pentru participarea elevilor la cursuri, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate (mai mică sau mai mare de 1 la mia de locuitori):

Scenariul 1:

  • Toți preşcolarii şi elevii participă fizic la cursuri, cu respectarea şi aplicarea normelor de protecţie sanitară în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2:

  • Toți preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și elevii din învățământul special, indiferent de clasă, participă fizic la cursuri, cu respectarea şi aplicarea normelor de protecţie sanitară/ Elevii din celelalte clase/ani de studiu învață în sistem online în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

De asemenea, ordinul mai stabilește că orele remediale se vor organiza, cu prezență fizică, în unitățile de învățământ, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

Conform structurii anului școlar, elevii claselor terminale – clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, sunt în vacanță în perioada 30 aprilie – 9 mai și vor relua cursurile în data de 10 mai. Conform ordinului comun, toți elevii din clasele terminale se vor întoarce fizic la cursuri, cu excepția celor din localitățile carantinate.

Precizările ministrului Educației

”Miercuri, 5 mai, vor merge la școală cu prezență fizică absolut toți copiii din grădinițe, toți elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare. Vor începe școala cu prezență fizică de miercuri, 5 mai.

Pentru elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile în care rata de infectare este sub 1 la mie – și avem la ora actuală aproape 1800 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie – vor merge de asemenea la școală de miercuri, 5 mai, cu prezență fizică.

Ceilalți elevi de clasele V, VI, VII și IX, X, XI din localitățile în care rata de infectare, din păcate, este încă peste 1 la mie, vor începe școala miercuri, 5 mai, în sistem online. Este vorba de puțin peste 1400 de localități.

Săptămâna viitoare, de luni, 10 mai, vor începe școala toți elevii claselor terminale, a VIII-a, a XII, a XIII-a, cu prezență fizică, indiferent de scenariu. Este un pas important către normalitate.

De asemenea, școlile speciale – și este vorba de peste 27.000 de elevi – pentru prima oară, vor începe școala cu prezență fizică, fără niciun fel de diferență de scenariu, din orice clasă, din orice localitate”, a declarat, luni seara, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu a arătat că în școli ”se vor păstra toate regulile, de la distanțare fizică adecvată până la aerisirea spațiilor de învățământ, purtarea obligatorie a măștii de protecție și respectarea regulilor de igienă” și a precizat că nu sunt obligatorii panourile de plexiglas.

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

În luna mai vor fi organizate evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Calendar – Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a — EN VI:

  • Limbă și comunicare — 12 mai 2021
  • Matematică și Științe ale naturii — 13 mai 2021

Calendar – Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a — EN IV:

  • Limba română — 18 mai 2021
  • Matematică — 19 mai 2021
  • Limba maternă —20 mai 2021

Calendar – Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a — EN II:

  • Scris — Limba română — 25 mai 2021
  • Scris — Limba maternă — 25 mai 2021
  • Citit — Limba română — 26 mai 2021
  • Citit — Limba maternă — 26 mai 2021
  • Matematică — 27 mai 2021
  • Scris — Citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 28 mai 2021

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.