Elevii vor face ore ”la înălțime”. Un proiect în care lecțiile sunt filmate cu drona și transmise live în sălile de clasă, lansat la nivel național VIDEO

0
Lecția de geografie, filmată cu drona. Foto: Captură Youtube.com

Elevii de gimnaziu și din clasele primare vor putea urmări live din clasă lecții filmate cu drona. Acest lucru este posibil în cadrul proiectului „Educație la înălțime” care a fost lansat miercuri și care va cuprinde opt lecții realizate de profesori sau învățători. Prima lecție va fi transmisă pe 6 mai, iar școlile sunt așteptate să se înscrie pentru a le da posibilitatea elevilor să participe la aceste ore. Profesoarele Irina Constantinescu, Cristina Dudan și Adriana Bălaj au realizat astfel de lecții la înălțime și au povestit din experiența lor.

Proiectul „Educația pentru dezvoltare durabilă la înălțime”, lansat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în colaborare cu Ministerul Educației, Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina, reprezintă o extindere la nivel național a programului pilot „Educație la înălțime”, în cadrul căruia au fost realizate trei lecții cu drona în Hunedoara.

Profesoarele Irina Constantinescu, Cristina Dudan și Adriana Bălaj, membre Aspire Teachers, au creat în proiectul-pilot, inițiat de Marius Toader și Adrian Robe, aceste lecții live și au relatat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, ce a însemnat pentru copii o astfel de abordare.

Irina Constantinescu, profesoară de geografie: ”Experiența în proiectul acesta a fost una deosebită. Prima lecție a fost realizată înainte de pandemie și am avut ocazia să împletim cumva partea aceasta de scenariu de televiziune cu tot arsenalul pe care un profesor îl are pentru a crea lecții provocatoare, inovative pentru elevi. Suntem în plină pandemie și lecțiile acestea ne prind atât de bine atât nouă, profesorilor, dar mai ales elevilor. Practic, aducem realitatea din teren în clasele lor și creăm partea aceasta de interacțiune, chiar dacă sunt lecții filmate, ele sunt live. Atât în proiectul pilot, dar și în cel nou, elevii vor avea parte de interactivitate ceea ce este fantastic.

Am transmis de la trovanții de la Ulmet, județul Buzău. A fost fascinant pentru mine, experiența este nemaipomenită, sunt tare bucuroasă că vom avea ocazia să intrăm fiecare dintre noi, dar și alți profesori din țară în clasele elevilor și să-i surprindem, să-i provocăm. Lecțiile acestea sunt valoroase și pentru că ele urmăresc să formeze competențele de secol XXI și, evident, urmăresc programa școlară.

Ne dorim să creăm o rețea de profesori și de școli care să interacționeze și să poată să preia aceste lecții. Aspire Teachers, organizația care s-a implicat prin rețeaua de profesori pasionați, este parte a acestui proiect și deja am început crearea unei rețele. Suntem toate trei profesori-voluntari în cadrul Aspire Teachers și partea aceasta de formare și de a pune un profesor excelent în fața fiecărui elev din România este dezideratul organizației. Este foarte important să creăm comunități de profesori care relaționează și învață unii de la ceilalți și lecțiile acestea pot fi un model pentru un astfel de tip de învățare.”

Cristina Dudan, profesoară de biologie: ”Voi povesti 2-3 experiențe din perspectiva profesorului de biologie care a realizat o lecție la 1700 de metri, alături de întreaga echipă. Nu a fost ușor să cărăm tot echipamentul până la 1700 de metri, inclusiv generatoare de curent, dar rezultatul cred că a fost pe măsură. Copiii au fost impresionați să vadă live zone din Munții Făgăraș pe care, de altfel, nu știu dacă le vor vedea prea curând. Lecția a fost despre rolul pădurii într-un ecosistem și copiii au avut șansa să descopere, inclusiv printr-un experiment live, acolo sus la 1700 de metri, cum afectează defrișările solul. Consider că pentru elevi este plusvaloare, sunt plusvaloare aceste lecții, dar, în același timp și pentru profesori. Experiența mea a fost deosebită și cred că mă ajută să cresc profesional, să mă dezvolt ca profesor.”

Adriana Bălaj, profesoară de istorie: ”A fost o experiență minunată să particip la aceste lecții. Eu am participat la Academia Aspire Teachers în 2018, am aflat despre acest proiect și categoric am zis da, pentru că sunt foarte pasionată de ce fac în clasă cu copiii mei. Predau istoria într-un mod cât mai altfel să îi atrag foarte mult să citească, să descopere ce este în jurul lor și am zis că pot să fac lucrul acesta și să îi iau așa cu mine și să îi duc la monumentele istorice despre care le vorbesc în ore.

Eu am transmis lecția de la Adamclisi și, pe lângă conținut, pe lângă competențe, pe lângă ceea ce este informație istorică, am păstrat și partea ludică și am gândit împreună cu echipa lecția de istorie ca un meci de fotbal între daci și romani, am dat pase de la fața locului împreună cu o altă colegă care reprezenta echipa dacilor, direct din cetățile dacice. A fost pentru copii o experiență inedită, au făcut legături între monumentul de la Adamclisi și locul lor de acasă și cred că asta este foarte important, să își deschidă orizontul, să privească ce este în jurul lor, să facă legături, să gândească critic. Au fost foarte surprinși să fie live la un monument despre care nu știau foarte multe și care, la nivel de importanță istorică, se aseamănă cu Columna lui Traian din Roma și noi îl avem aici, la noi. Într-adevăr, și pentru mine a fost o experiență de învățare, am lucrat cu o echipă de experți și cred că va fi un plus și pentru profesorii din clasă acum că proiectul va deveni național. ”

Potrivit inițiatorilor, proiectul național ”Educație la înălțime” reprezintă ”o soluție creativă pentru a folosi avantajele tehnologiei și a aduce realitatea direct în clasă”, dând ”viață obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), prin lecții dinamice și atractive pentru profesori și elevi, conectate la programa școlară”.

Acestea vor fi susținute de profesori pasionați care vor intra în direct din diferite regiuni relevante din România, filmate cu drona”, se arată într-un comunicat de presă. Obiectivele proiectului sunt familiarizarea elevilor cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod care pune în valoare competențe de secol 21, în special colaborarea și gândirea critică, promovarea unor lecții interactive centrate pe elev, care folosesc cele mai noi tehnologii și crearea unor lecții-model accesibile tuturor profesorilor din țară. Lecțiile realizate vor include și activități nonformale, precum experimente, jocuri și sarcini interesante.

Informații despre proiect:

  • Lecțiile sunt realizate de către profesori și învățători din toate cele opt regiuni de dezvoltare economică a României, fiecare transmițând lecții din zona sa. 
  • Profesorii-gazdă pot fi profesori cu elevi în clasele III-IV sau V-VII din orice școală din România care vor să primească în direct lecțiile transmise live.
  • Cele opt lecții vor fi realizate în perioada mai-iulie 2021, după un calendar clar al transmisiunilor. O clasă-gazdă are nevoie doar de un videoproiector, un laptop conectat la internet și multă curiozitate.
  • Prima lecție va fi transmisă pe 6 mai. Pentru a primi informațiile de conectare și pentru a rămâne la curent cu evoluția proiectului, un profesor sau un director de școală poate completa un scurt formular AICI.
  • Conform Agerpres, prima lecție live va fi transmisă din localitatea Sf. Gheorghe, de la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră, şi aduce în atenţia copiilor obiectivul de dezvoltare durabilă „viaţa acvatică”. După ediţia live, fiecare lecţie va fi disponibilă online şi orice profesor va avea acces la planul acesteia şi la materialele video.

Citește și: Școala de acasă. Lecția de geografie, filmată cu drona: O profesoară le-a predat elevilor de la ”înălțime” VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.