Ministrul Sănătății: Testele rapide antigen clasice rămân o opţiune pentru elevi. Urmează să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă

0

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, miercuri, că testarea cu testele rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome, menţionând că urmează să decidă, împreună cu Ministerul Educaţiei, oportunitatea testării din salivă, relatează Agerpres.

Ioana Mihăilă a mai spus că joi ar urma să fie definitivat ordinul comun cu Ministerul Educaţiei privind reîntoarcerea la cursuri, după vacanţă, a elevilor din clasele terminale şi clasele speciale.

Avem o comunicare bună cu Ministerul Educaţiei, noi am cerut un punct de vedere la Institutul Naţional de Sănătate Publică, punct de vedere care este legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educaţiei, iar concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, mai rămân o opţiune pentru copiii care merg la şcoală. În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a afirmat Ioana Mihăilă, după şedinţa de Guvern, întrebată în ce condiţii vor reveni copiii la şcoală.

Ea a adăugat că INSP a făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Întrebată dacă elevii din clasele terminale vor merge la şcoală în proporţie de sută la sută, ministrul Sănătăţii a spus: „În momentul acesta suntem în curs de a discuta cu Ministerul Educaţiei legat de aceste aspecte. Când vom avea ordinul comun al celor două ministere, vom avea şi forma finală. Cât de curând, probabil că astăzi sau mâine va fi redactată forma finală, urmând să fie publicat”.

Citește și: Cîmpeanu: Am solicitat Ministerului Sănătății aplicarea testării non-invazive în școli. Tot mai multe state europene apelează la această soluție

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here