Regulile pentru cursurile cu prezență fizică, în scenariul roșu: Cel mult 15 elevi la clasa a VIII-a, maximum 17 la clasa a XII-a. Rotație săptămânală, dacă toți elevii vor să vină la școală

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit, duminică, cu noi precizări privind participarea fizică la cursuri a elevilor din clasele terminale în scenariul roșu, spunând că ”înjumătățirea efectivelor” a fost cerută de Ministerul Sănătății pentru a se respecta regulile de distanțare. Ministrul a explicat că în situația în care toți elevii unei clase vor să vină la școală, atunci se va aplica rotația săptămânală (se revine la sistemul hibrid). Potrivit unei instrucțiuni trimise către inspectoratele școlare, ”activităţile didactice se vor realiza cu prezenţa fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu/clasa a VIII-a şi maximum 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învăţământul liceal, profesional şi postliceal”.

”Elevii din anii terminali vor merge la școală exact ca și până acum în scenariile verde și galben. Mai mult decât atât, chiar în scenariul roșu, vor merge la școală la fel ca în cele patru săptămâni care s-au scurs de la începerea semestrului II, pe data de 8 februarie. Mai exact, prezența elevilor în clasele terminale a fost situată între 12 și 14 elevi pe clasă. Acei elevi care au dorit și au putut să meargă la școală au mers la școală. La fel se va întâmpla și luni, precum s-a întâmplat și vineri cu elevii care au putut și au dorit să meargă la școală. Nu au depășit jumătate din efective. (…)

Această înjumătățire a efectivelor a fost cerută de către Ministerul Sănătății ca o cerință de asigurare a regulilor de distanțare, o întărire a acestei cerințe. Dacă va fi un elev care va depăși jumătatea de clasă, adică dacă într-o clasă de 34 vor să vină 18 elevi, sunt convins că nu va fi o mare problemă să fie primit și acel elev. Dacă însă vor dori să vină toți cei 34, atunci se vor lua într-adevăr măsuri de rotație, lucru pe care îl vom detalia foarte posibil la nivelul unui ordin al ministrului Educației”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Instrucțiune trimisă inspectoratelor

Pentru clarificarea aplicării prevederilor referitoare la funcţionarea claselor terminale în unităţile încadrate în scenariul roşu, Ministerul Educaţiei a transmis, duminică, o instrucţiune către inspectoratele şcolare şi şcoli, a precizat Sorin Cîmpeanu pentru Agerpres.

Potrivit instrucţiunii, în cazul funcţionării unităţii de învăţământ preuniversitar în scenariul roşu, pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a, XIII-a, precum şi pentru elevii din clasele terminale din învăţământul profesional şi postliceal, raportat la articolul 63 din Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011, activităţile didactice se vor realiza cu prezenţa fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu/clasa a VIII-a şi maximum 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învăţământul liceal, profesional şi postliceal.

„Actele normative nu impun restricţii numerice pentru învăţământul preşcolar şi învăţământul primar organizat în şcoli care funcţionează în scenariul roşu”, se arată în instrucţiune.

Documentul mai prevede că pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/XIII, precum şi pentru elevii din clasele terminale din învăţământul profesional şi postliceal care nu participă fizic la cursuri indiferent de motiv, unitatea de învăţământ preuniversitar este obligată să asigure organizarea activităţilor de predare-învăţare- evaluare online, iar elevii să participe la acestea. Astfel, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, adaptat fiecărei situaţii, soluţii adecvate pentru asigurarea procesului educaţional online.

Potrivit sursei citate, prezenţa fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unităţile de învăţământ care organizează cel puţin o grupă de învăţământ remedial, pentru toţi elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele şi în toate şcolile indiferente de scenariul în care funcţionează, cu excepţia celor situate în localităţile carantinate).

”În situațiile în care se înregistrează un număr mai mare de elevi care doresc să participe cu prezență fizică, unitățile de învățământ, prin conducerile lor, trebuie să știe că au obligația asigurării accesului la educație. (…) Situația se diferențiază între a dori să participe 18 elevi față de 17, caz în care nu putem vorbi de o rotație și situația-limită în care vor dori să participe toți cei 34 de elevi cu prezență fizică. Vor putea și vor dori să participe. În această situație, sigur că da, suntem nevoiți să revenim la scenariul cu prezență alternativă, o săptămână prezență fizică, o săptămână online. Este un scenariu despre care am spus că a generat pierderi, dar fiind puși de a alege între două variante rele, suntem obligați să alegem răul cel mai mic”, a precizat ulterior ministrul Educației, într-o nouă intervenție la Digi 24.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.