
Spectaculoasa coborâre pe Marte a roverului Perseverance, lansat de NASA, i-a fascinat și pe elevii din clasele învățătoarelor Consuela Colțan și Sorina Iacob. Copiii au urmărit la școală imaginile surprinse de camerele de pe rover, au scris povestea unui moment istoric, și-au imaginat ei înșiși o călătorie pe Marte și au fost reporteri la NASA.
Inspirate din realitate, lecțiile desfășurate în cele două clase de a III-a, una din București și cealaltă din Slatina, arată că învățarea se poate face și dincolo de programă, pornind de la un eveniment ce stârnește interesul copiilor.
Cele două învățătoare au povestit despre orele speciale dedicate roverului Perseverance pe Facebook, postând fotografii din clasă și cu proiectele realizate de copii.
Consuela Colțan, învățătoare în București:
„<Cele mai importante efecte asupra învățării apar când profesorii devin și ei elevi la propriile lecții, iar elevii devin propriii lor profesori>, afirmă cercetătorul australian John Hattie. Iar eu aș adăuga…și când învățarea este conectată cu lumea contemporană. Am valorificat și noi, la clasă, evenimentul NASA, deși nu exista în proiectarea didactică, gândită de mine la începutul anului școlar.
Ne-am răspuns unii altora la întrebări, am descoperit care este misiunea roverului Perseverance pe Marte, am vizionat împreună amartizarea lui și ne-am imaginat călătoria noastră spre planeta roșie, odată ce am obținut bilete pentru zborul din 2026. Copiii m-au provocat să compun și eu un text despre această viitoare aventură (sarcină dată lor) și am acceptat, bineînțeles.
Așa cum Perseverance a trimis mesajul „Sunt în siguranță pe Marte”, așa și eu lansez mesajul: „Sunt în siguranță lângă această generație de copii și am încredere în ei.”
Sorina Iacob, învățătoare la Școala Gimnazială „George Poboran” din Slatina:
”Momentul istoric de amartizare a roverului Perseverance al NASA nu a trecut neobservat în clasa noastră. Vineri, elevii au putut urmări materiale video despre acest eveniment și ca temă au avut să se documenteze și astăzi să prezinte colegilor, sub forma unui lapbook, informații descoperite.
Au fost și reporteri imaginari, putând astfel să ia interviuri oamenilor de știință de la NASA care fac parte din această misiune.”
Citește și:
- O profesoară care își face elevii să vină cu plăcere la ore. ”Predă diferit, interactiv, are multe proiecte și este atașată de copii”, spune o elevă
- Tipa cu stiloul, o învățătoare care își lasă „semnătura” în inima elevilor: „Dacă îți iubești meseria, pui suflet și îți pasă, poți să faci rai din ce ai”