Sorin Cîmpeanu: Următoarele trei săptămâni de școală vor fi online. Orice cadru didactic vaccinat va însemna o diminuare a riscului de transmitere a bolii

0

”Semestrul I s-a derulat online, se va încheia online. Următoarele trei săptămâni, între 11 ianuarie și 29 ianuarie, vor fi online”, a declarat, vineri seara, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o emisiune la B1 TV. În ceea ce privește redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie, odată cu începerea semestrului II, ministrul a arătat că nu este exclus niciun scenariu și ”nicio combinație” între scenariile luate în calcul.

Ministrul a arătat că dorința sa, a Ministerului Educației și a Guvernului este ca școala să înceapă în format clasic în semestrul II, pe data de 8 februarie. ”Asta este dorința, dacă sunt creșteri tolerabile, acceptabile din perspectivă epidemiologică, dacă vom obține un rezultat bun cu privire la disponibilitatea personalului din învățământ pentru vaccinare”, a precizat Sorin Cîmpeanu, adăugând că ”disponibilitatea afirmată nu constituie în niciun fel obligație legală de vaccinare”.

Ministrul a subliniat însă importanța vaccinării de către profesori, declarând că ”orice cadru didactic vaccinat va însemna o diminuare minusculă, dar o diminuare, a riscului de transmitere a bolii”.

”Cu cât vor fi mai mulți, cu atât șansele de a putea asigura starea de sănătate, dreptul la sănătate, fundamental, alături de dreptul la educație, tot fundamental, cresc în educație. D-asta este importantă vaccinarea”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că ”învățământul online a generat pierderi care vor trebui să fie compensate într-o cât mai mare măsură”.

”Nu suntem idealiști să pretindem că vom recupera absolut tot. (…) Pierderile sunt foarte mari. Grădiniță, învățământ primar este foarte greu de imaginat în online. Sunt inevitabile aceste pierderi generate de predarea online. Nu sunt circumstanțiale, sunt structurale. Nu ai cum să înveți un elev, un student lucruri în online, cel puțin nu în anul 2021, după cum sunt discipline care se pretează mai bine la online”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acțiuni remediale: ”Ministerul Educației va găsi sursele de finanțare pentru plata acestor ore”

Ministrul a arătat că ”deschiderea cât mai grabnică” a școlii în format clasic este ”necesară pentru predarea în sine, pentru intrarea în normalitate, dar acum este necesară încă și mai mult pentru acțiuni remediale care să compenseze pierderile pe care afirm că le-a suferit procesul de educație, le-a suferit fiecare elev, mai mult sau mai puțin”.

Insist, este esențial să derulăm școala în format fizic pentru că intervenții remediale în online nu pot fi făcute”, mai spus Sorin Cîmpeanu, explicând ce presupun acțiunile remediale: ”Evaluări și simulări care să reliefeze ce nu au asimilat elevii. După ce se cunoaște această parte neasimilată, fiecare cadru didactic să facă un program de predare sintetizată și aici intervine măiestria și devotamentul fiecărui cadru didactic pentru a putea preda, în condițiile în care se revine la școală, într-o manieră sintetică cunoștințele care nu au fost asimilate. (…) Ministerul Educației va crea cadrul, Ministerul Educației va găsi sursele de finanțare pentru plata acestor ore, multe ore de educație remedială.”

Scenariile pentru începerea semestrului II

În ceea ce privește redeschiderea școlilor la data de 8 februarie, ministrul a arătat că nu este exclus niciun scenariu.

”În funcție de rezultatele acestei analize care va fi făcută de către experți în medicină, de către Ministerul Educației, care vine cu realitățile din educație, nu excludem niciun scenariu, nici acela al prioritizării grădinițelor și învățământului primar, nici acela al prioritizării zonelor care au înregistrat o rată de infectare mai mică, nici acela al prioritizării elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a care vor susține examenele naționale, niciun scenariu, nicio combinație între ele. Vom vedea. (…) În ultima decadă a lunii ianuarie, aproape cu două săptămâni înainte de începerea semestrului II, se va lua decizia, se va anunța”, a arătat Sorin Cîmpeanu. Ministrul a completat că există și scenariul ”ideal” în care se vor întoarce toți elevii la școală.

Despre examenele naționale și adaptarea tematicii la materia predată: ”Încercăm să nu reducem standardele, încercăm să identificăm ce nu s-a asimilat și să intervenim cu acțiuni remediale. Dacă din aceste rezultate, interpretate suficient de inteligent, de onest, de obiectiv, va rezulta că într-o proporție foarte mare un anumit segment dintr-o anumită materie nu a fost asimilat, vom vedea ce măsuri trebuie să luăm pentru flexibilizarea examenului în interesul elevilor, de preferință fără a coborî standardele.”

Potrivit structurii anului școlar 2020-2021, cursurile vor fi reluate după vacanța de iarnă luni, 11 ianuarie. Semestrul I se va încheia vineri, 29 ianuarie, vacanța intersemestrială va fi în perioada 30 ianuarie-7 februarie 2021, iar semestrul al II-lea va începe luni, 8 februarie.

STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2020-2021

SEMESTRUL I

  • Cursuri: luni, 14 septembrie 2020 – marţi, 22 decembrie 2020.
  • Vacanţa de iarnă: miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.
  • Cursuri: luni, 11 ianuarie 2021 – vineri, 29 ianuarie 2021.
  • Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021.

SEMESTRUL AL II-LEA

  • Cursuri: luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021.
  • Vacanţă: vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021.
  • Cursuri: luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021.
  • Vacanţă: vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021.
  • Cursuri: luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021.
  • Vacanţa de vară: sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Citește și: Ministrul Educației: „Într-o formă sau alta, vom reuși să deschidem școlile pe data de 8 februarie. Este convingerea mea”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.