Ordonanță de urgență, adoptată de Guvern care permite continuarea orelor în sistem online până la sfârșitul semestrului întâi

0

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență care permite desfășurarea orelor în sistem online și după data de 11 ianuarie. Actul normativ stabilește că ministrul Educației poate dispune, prin ordin, suspendarea cursurilor în format fizic în perioada 11 ianuarie – 8 februarie 2021 și desfășurarea orelor în sistem online. Ordinul adoptat la începutul lunii decembrie de fostul ministru al Educației prevedea organizarea cursurilor în sistem online până la data de 23 decembrie 2020.

Ministerul Educației a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, adoptarea de către Executiv a unei ordonanțe de urgență pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepţie de la prevederile alin. (1), în baza și sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional realizată de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, și în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al ministrului educaţiei, se poate dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line”, stabilește ordonanța de urgență.

Ministerul Educației precizează, că ”în condițiile în care pandemia de Covid-19 afectează încă sănătatea populației, se impune adoptarea în regim de urgență a cadrului legal care să asigure desfășurarea procesului de învățământ, astfel încât cadrele didactice și elevii să beneficieze de drepturile constituționale la învățătură și sănătate în condiții de siguranță epidemiologică, demonstrând in același timp dorința Guvernului de trecere a școlii in format clasic în cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021, sub rezerva evoluției epidemiologice”.

Într-o conferință de presă, susținută la Palatul Victoria, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că şcolile s-ar putea redeschide pe 8 februarie, când începe semestrul al doilea, dar nu mai devreme de această dată și doar după ce se va face o analiză serioasă.

”Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea date privind evoluția epidemiologică, rata de infectare în urma vacanței de iarnă, după ce vom avea o imagine mai clară asupra evoluției campaniei de vaccinare, după ce vom analiza și măsurile adoptate de alte state aflate în situație similară și, nu în ultimul rând, după ce vom avea realitățile din sistemul de educație pentru care Ministerul Educației a cerut raportarea estimată a celor care s-au aflat în dificultate cu privire la urmărirea procesului de învățare online, termenul este 11 ianuarie.

În cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, vom face această analiză, iar decizia cu privire la redeschiderea școlilor în format clasic va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie. Nu excludem nici un scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil și profesionist, cu toate aceste date la dispoziție”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă ia în calcul ca școlile să fie redeschise chiar mai repede de 8 februarie în localitățile în care rata de incidență este foarte mică, ministrul a răspuns:

Atunci când am precizat că nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma acelei analize responsabile și profesioniste, implicit am spus că luăm în considerare și scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădinițe și învățământul primar, și scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, și scenariul în care prioritizăm elevii care vor susține examene naționale, și scenariul în care – doamne ajută! – putem deschide toate școlile din România.

Toate aceste scenarii vor fi luate în considerare numai și numai în funcție de analiza dependentă de evoluția ratei de infectare și de evoluția campaniei de vaccinare. (…) Nu mai repede 8 februarie. (…) Datele le vom putea avea după jumătatea lunii ianuarie, analiza o vom face până la finalul lunii ianuarie, deci mai devreme de semestrul… Pe 29 ianuarie elevii intră în vacanță. Fizic, logic, nu se poate lua altfel.

În ceea ce privește vaccinarea profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că nu există încă ”un rezultat cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ”.

”Sunt 340.000 de angajaţi în sistemul naţional de educaţie. Am lansat o interogare, aşteptăm raportările numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16:00. Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eșantioane mici. Deci, până în 15 ianuarie, orele 16:00, vom avea disponibilitatea de vaccinare a celor 340.000 de angajați din sistemul de învățământ.

Am precizat că răspunsul privind disponibilitatea de vaccinare nu constituie nicicum o obligație de vaccinare, dar, pe baza acestui rezultat, sigur că da, împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare, va putea fi pregătit numărul de doze, precum și ordinea, prioritatea acordată personalului din învățământ pentru vaccinare, prioritate care sunt convins că va fi corelată perfect cu importanța educației în România și în orice țară, cu importanța deschiderii școlii în regim clasic”, a precizat Cîmpeanu.

Potrivit structurii anului școlar 2020-2021, cursurile vor fi reluate după vacanța de iarnă luni, 11 ianuarie. Semestrul I se va încheia vineri, 29 ianuarie, vacanța intersemestrială va fi în perioada 30 ianuarie-7 februarie 2021, iar semestrul al II-lea va începe luni, 8 februarie.

STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2020-2021

SEMESTRUL I

  • Cursuri: luni, 14 septembrie 2020 – marţi, 22 decembrie 2020.
  • Vacanţa de iarnă: miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.
  • Cursuri: luni, 11 ianuarie 2021 – vineri, 29 ianuarie 2021.
  • Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021.

SEMESTRUL AL II-LEA

  • Cursuri: luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021.
  • Vacanţă: vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021.
  • Cursuri: luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021.
  • Vacanţă: vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021.
  • Cursuri: luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021.
  • Vacanţa de vară: sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.