Raed Arafat: Ministrul Educației va emite un ordin pentru trecerea școlilor și grădinițelor în sistem online. Creșele și afterschool-urile rămân deschise

0

Guvernul a decis ca afterschool-urile şi creşele să rămână deschise, iar toate unitățile de învățământ din țară vor trece începând de luni, pentru 30 de zile, în sistem online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens, a declarat, vineri, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, că Executivul a adoptat, joi seara, o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă care prevăd noi măsuri la nivel naţional pentru limitarea răspândirii cazurilor de COVID-19 şi care urmează să intre în vigoare de luni, pentru o perioadă de 30 de zile.

Una dintre măsuri este trecerea tuturor unităților de învățământ din țară în sistem online, iar acest lucru va fi reglementat printr-un ordin al ministrului Educației. Secretarul de stat a explicat că, prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv, s-a creat mecanismul prin care ministrul Educaţiei poate să emită ordinul de trecere la învăţământul online.

Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Chiar dacă în Hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul ședinței de Guvern au fost discuții asupra acestei teme și s-a decis că afterschool-urile și creșele rămân deschise. În rest, ministrul Educației, în urma adoptării ordonanței, va emite ordinul general de trecere a școlilor la învățământ online.

De ce a fost necesar acest lucru? Până acum am avut un mecanism, dar mecanismul era pentru școlile individuale, adică: consiliul de administrație constată împreună cu DSP și Inspectoratul școlar, propun la Comitetul pentru Situații de Urgență, dar asta era pentru luarea unor decizii la nivel local. Acum fiind o decizie generală de trecere la pregătire online, atunci este necesar să se ia o măsură națională și aici se creează mecanismul prin care ministrul Educației poate pe baza ordonanței să emită acest ordin pentru trecerea la învățământul online”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că ordonanţa emisă de Guvern mai prevede organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, acolo unde este posibil acest lucru.

„Este obligatoriu ca orice instituţie publică sau privată să facă o analiză şi orice activitate ce poate fi desfăşurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfăşoare în acest fel”, a spus Raed Arafat.

Întrebat de ce rămân deschise creșele și afterschool-urile, Raed Arafat a explicat că părinților le este greu la un moment dat ”să lase copiii undeva”.

”Pentru că este foarte greu la un anumit moment persoanele care muncesc să lase copiii undeva. Deci asta este. Acum, creșterea numărului celor care vor lucra de la domiciliu sau prin telemuncă va scădea cel mai probabil utilizarea afterschool-urilor și creșelor, dar asta a fost o discuție în cadrul Guvernului și decizia a fost ca ele să rămână deschise la acest moment“, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a anunțat că, la finalul celor 30 de zile, se va face o nouă evaluare pentru a fi ”adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea”.

Ordonanța de urgență, publicată în Monitorul Oficial

Ce prevede ordonanța adoptată de Guvern: ” În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.