Asociațiile de elevi: Nu închideți școlile! Orele să se țină în format fizic, acolo unde se poate. Școala online nu există în multe locuri din țară

0
Foto: pixabay.com

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) contestă decizia privind închiderea tuturor unităților de învățământ din țară și solicită ca acolo unde rata incidenței este mai mică de 3/1000 de locuitori, cursurile să se desfășoare fizic.

Reprezentanții elevilor consideră că măsura închiderii școlilor nu reprezintă o necesitate în localitățile unde incidența de COVID-19 este mai mică decât 3/1000 de locuitori și spun că ”este obligatoriu ca în școlile din aceste zone, unde numărul de cazuri este scăzut, orele de curs să fie realizate în mod tradițional”.

Mai mult, elevii avertizează că ”în zonele izolate, din mediul rural spre exemplu, decizia de a muta cursurile în online va duce implicit la creșterea ratei abandonului școlar, întrucât infrastructura necesară învățământului la distanță nu există”.

”Menționăm faptul că nici la momentul actual dispozitivele conectate la internet, destinate elevilor cu posibilități materiale reduse, nu au ajuns la aceștia, din cele 900.000 de dispozitive, fiind livrate câteva mii. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să ia măsuri de urgență și să nu mai tergiverseze accesul la educație, un drept fundamental, garantat de Constituție.

Pe această cale, asociațiile de elevi din țară solicită ferm autorităților să permită desfășurarea în format fizic a orelor de curs, acolo unde numărul de cazuri permite acest lucru și să asigure de urgență infrastuctura necesară”, se arată înr-un comunicat de presă al asociațiilor de elevi.

“În momentul de față președintele ar trebui să solicite ferm Guvernului și Ministerului Educației să urgenteze livrarea dispozitivelor conectate la internet, pentru că în momentul de față școala online nu există în multe locuri din țară. Este catastrofal ca elevii din rural să facă cursurile în online, în condițiile ïn care acestea se pot desfășura și în format fizic. Abandonul școlar va crește semnificativ în acele zone pentru că nu avem o școală online accesibilă tuturor și bine pusă la punct. Trebuie să facem tot posibilul ca orele să se țină în format fizic, acolo unde se poate.” – Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

“Considerăm că atât Președintele României, cât și Guvernul ar trebui să ia în calcul repercusiunile unei astfel de decizii în contextul în care dispozitivele pentru mulți elevi cu situații financiare precare nu au fost asigurate de către Ministerul Educației și Cercetării. Cum o să își desfășoare cursurile online elevii care nu au acces la internet? Educația ar trebui să fie gratuită, însă stăm de ceva vreme în incertitudine în legătură cu acest fapt. Astfel noi, cât și colegii noștri solicităm reconsiderarea acestei decizii și eliminarea normei ce prevede închiderea școlilor pe o perioadă nedeterminată de timp.” – Ana-Maria
Groza, președinte AEBI

“Dacă școlile se închid, așa să se închidă și secțiile de votare. Nu văd de ce unele alegeri sunt considerate mai importante decât educația poporului. Nu toți elevii vor să fie (ne)educați în așa fel în care să devină incompetenți în viitor și să poată fi manipulați pentru voturi. Așadar, rog autoritățile să se gândească de mai multe ori înainte de a lua orice decizie și să lase sistemul de învățământ în continuare cu predare fizică acolo unde încă se poate.” – Paula-Livia Buda, președinte AEM

”Luând în considerare situația școlii online la nivel național, decizia președintelui este una inoportună și riscantă pentru toți elevii care se află în localități unde predarea fizică este posibilă. Chiar dacă sistemul de educație românesc a făcut unele progrese în ultimele luni, școala online nu este în momentul de față metoda de învățare pe care o generație întreagă de elevi să se poată baza.” – Matei Canavea, președinte AVE.

Citește și: Raed Arafat: Ministrul Educației va emite un ordin pentru trecerea școlilor și grădinițelor în sistem online. Creșele și afterschool-urile rămân deschise

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.