Toate școlile și grădinițele trec de luni în scenariul roșu. Ludovic Orban: Este o măsură temporară. Creșele și afterschool-urile rămân deschise

0

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, că toate școlile și grădinițele din România vor trece de luni în scenariul roșu, indiferent da incidența care se înregistrează în fiecare localitate. Șeful Executivului a arătat că ”măsura este temporară”, iar creșele și afterschool-urile nu vor fi afectate și rămân deschise.

Din discuția pe care am avut-o, practic nu vor fi afectate cele care nu au fost afectate nici înainte, creșele și afterschool-urile. (…) Este o măsură temporară, care este luată într-un moment dificil, într-un moment cu riscuri majore și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor .

Este adevărat că la clasele I-IV e un pic mai complicat, dar asta și cu prezența părintelui – avem ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada organizării învățământului online și probabil când se va reveni în clase, se vor face niște recapitulative, se va putea compensa această lipsă care există în predare”, a explicat Ludovic Orban, la Digi 24.

Premierul a precizat că trecerea la scenariul online este legată de două motive: siguranţa copiilor şi faptul că tinerii sunt asimptomatici, dar transmit mai departe virusul.

„Practic noi trebuie să acţionăm asupra a două categorii: o categorie sunt persoanele de contact care pot fi identificate în anchetele epidemiologice şi se poate dispune măsura izolării la domiciliu astfel încât să împiedicăm ca acești posibili purtători de virus să intre în contact cu alți oameni.

Pe de altă parte, există persoane într-un număr destul de mare care sunt asimptomatice, care nici măcar nu cer diagnosticarea. Sunt mulţi, un procent semnificativ de persoane care sunt infectate și care sunt asimptomatice. Ca să reduci transmiterea virusului de către asimptomatici trebuie să iei astfel de măsuri. (…) Deși noi am luat o serie de măsuri de restricție, (…) sunt necesare aceste măsuri suplimentare. Măsurile luate nu au reușit să oprească creșterea ”, a declarat Ludovic Orban.

Referindu-se la situația din alte țări unde copiii merg în continuare la școală, șeful Executivului a arătat că autoritățile române au considerat că sănătatea copiilor, a părinților, a bunicilor și a cadrelor didactice trebuie pusă pe primul plan.

”Noi am optat pentru această soluție care, repet, este o soluție temporară pentru un moment în care tendința de creștere a numărului de cazuri ne îngrijorează”, a arătat premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în ședința de Guvern că toate școlile trebuie să treacă în sistem online.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.