Monica Anisie: În cadrul Ministerului Educației se lucrează la documente pentru adaptarea programei la învățarea în sistem online

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, vineri, în cadrul emisiunii “Viitor cu Clasă” de pe stirileprotv.ro, că programa școlară va fi adaptată la predarea online, iar în cadrul Ministerului Educației se lucrează ”intens” la o serie de ”documente” în acest sens. ”În curând, vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare, învățare și evaluare în sistem online”, a spus ministrul Educației. Monica Anisie a vorbit și despre inspecțiile școlare la orele online și a făcut câteva precizări în ceea ce privește susținerea tezelor în acest an școlar și desfășurarea olimpiadelor școlare.

Adaptarea programei la sistemul online

Întrebată de realizatorul emisiunii dacă vor avea loc schimbări în ceea ce privește programa școlară, dacă aceasta va fi adaptată la sistemul online, iar profesorii își vor schimba modul de predare, Monica Anisie a spus:

Cu siguranță. Neapărat trebuie să ne pregătim și în acest sens și de aceea, pe toată perioada vacanței de vară, am desfășurat programe de formare pentru profesori. Au fost formați peste 90.000 de profesori pentru a preda în sistem online. De asemenea, trebuie să vă spun că, în această perioadă, în cadrul Ministerului Educației, se lucrează la documente pentru adaptarea programei la învățarea în sistem online. (…) Situația epidemiologică este în continuă schimbare, prin urmare trebuie să fim pregătiți pentru a putea preda în sistem online.”

Întrebată ce se va schimba exact, Monica Anisie a precizat că în ”curând” vor fi prezentate toate detaliile: ”Nu aș vrea să vă dezvălui chiar totul despre acest aspect pentru că se lucrează încă în cadrul ministerului, nu s-a luat încă o decizie, dar în curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare, învățare și evaluare în sistem online. (…) Asta înseamnă de fapt adaptarea programei, există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale când am modificat programa pentru examene pentru că era necesar acest lucru.”

Teze și olimpiade

Întrebată dacă tezele se pot da și online, Monica Anisie a răspuns: “Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, vă amintiți că am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista la momentul acela posibilitatea susținerii acestor evaluări în sistem online.”

Despre olimpiade: ”În cadrul Ministerului Educației, se face o analiză în acest sens. Sunt colegi profesori care consideră că este necesar să realizăm și activitățile acestea în sistem online, dacă nu putem să le organizăm ca și până acum. Însă sunt și colegi profesori care spun că ar trebui să renunțăm și să nu punem în pericol copiii. Este o discuție în cadrul Ministerului Educației pe această temă.”

”Trebuie să privim lucrurile din perspectiva aceasta că vom finaliza anul școlar cu bine, respectând și competențele pe care trebuie să le formăm copiilor în această perioadă, dar în același timp trebuie să ne gândim și la faptul că trebuie să avem grijă de sănătatea și siguranța copiilor, dar și a cadrelor didactice”, a mai precizat Monica Anisie.

Conform ordinului ministrului Educației privind structura anului şcolar 2020 – 2021, tezele  se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului. Documentul mai prevede că etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de regulă, în perioada vacanţelor de primăvară, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

Despre inspecțiile școlare în sistem online

”Am dat deja cadrul normativ în acest sens pentru că trebuie și Ministerul Educației și inspectoratele școlare să se adapteze la situația în care ne aflăm. Acolo unde nu se poate efectua inspecția în spațiul unității de învățământ, există posibilitatea desfășurării și în sistem online, să se verifice dacă activitatea didactică este cea corespunzătoare, pentru că ne dorim o activitate didactică de calitate.”

”Inspectorul școlar primeşte orarul pe care îl are profesorul respectiv cu 3 zile înainte și își va alege momentul la care va interveni. Nu trebuie să fie o situație de presiune asupra profesorilor. Aș vrea să înțeleagă colegii mei că nu punem presiune pe ei prin aceste inspecții pe care le vom desfășura online. Din contră, dorim să îi consiliem, să îi ajutăm, să vedem unde sunt acele situații neclare și în felul acesta să venim și noi, din partea inspectoratului sau a Ministerului Educației, cu o mână de ajutor.”

”Se anunță cu trei zile înainte orarul pe care îl are profesorul pentru ca inspectorul să poată să intervină la un anumit moment. Va primi și parola pentru a intra și a vedea ce se întâmplă și în spațiul acesta online. (…) Și până acum când desfășuram activitățile de inspecțiile din sala de clasă, era pe lângă acea consiliere și verificarea.”

Despre profesorii care refuză să predea online: ”Au fost și cazuri în care profesorii au refuzat inițial să desfășoare cursurile în sistem online, dar la nivelul unităților de învățământ au existat discuții cu acești profesori și în felul acesta, acolo unde au refuzat să își continue activitatea didactică, au fost înlocuiți de alți profesori. Deci, la nivel de unitate de învățământ (…) Numai o muncă prestată este și plătită.”

Procedura privind realizarea online a inspecțiilor școlare:

 

În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Educației a mai anunțat că, la nivelul MEC, a fost elaborată o Strategie de digitalizare a şcolii românești, ce va fi prezentată, luni, într-o conferință de presă.

Monica Anisie a precizat totodată că Biblioteca Virtuală, dar şi platforma E-learning ar putea fi gata în luna noiembrie: ”Din 2011, în Legea Educației este prevăzut să se realizeze Biblioteca Virtuală. (…) Deja ne aflăm la momentul la care s-au evaluat ofertele, pentru că au fost contestații. Pe baza hotărârii CNSC, termenul limită este 18 noiembrie. Deci, până pe 18 noiembrie trebuie să facem lucrul acesta.”

În ceea ce privește cele 250.000 de tablete promise de autorităţi pentru elevi, Monica Anisie a spus că acestea ar putea ajunge la elevi până la finalul lunii decembrie. ”Cred că se poate să avem aceste echipamente electronice până în decembrie”, a declarat ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.