Klaus Iohannis: Închiderea şcolii nu trebuie exagerată. Măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu trebuie să se exagereze cu închiderea şcolilor, susţinând că ”măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție”.

„Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde, din nefericire, în școală apar cazuri de boală, nu există alternativă, dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu și așa mai departe.

Deci, repet, măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenților locali”, a spus Klaus Iohannis, răspunzând astfel la întrebarea unui jurnalist despre o posibilă închidere a școlilor în Capitală, după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Șefului statului a mai spus că nu doreşte revenirea la starea de urgenţă, dar a subliniat necesitatea respectării măsurilor preventive şi a recomandat purtarea măştii de protecţie tot timpul.

„Nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să fim conştienţi că ne aflăm într-o situaţie deosebită, o situaţie de sănătate publică deosebit de gravă şi, dacă vrem să avem o viaţă apropiată de normalitate, este absolut obligatoriu să respectăm câteva norme, sunt cunoscute, sunt arhicunoscute, şi câteva măsuri: purtatul măştii, păstrarea distanţei, igiena, în special, igiena mâinilor, evitarea, cu cât mai mult cu atât mai bine, a aglomerărilor”, a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Șeful statului a arătat că restricţiile specifice trebuie impuse în localităţile unde incidenţa pandemiei este mai mare.

Despre restricţii am vorbit destul de mult şi am observat cu toţii că descentralizarea deciziei pentru restricţii a fost un lucru bun, însă este nevoie de mai multă clarificare şi am convenit, chiar în discuţia pe care am avut-o cu reprezentanţii institutului, cu domnul ministru Tătaru şi cu echipa mea, să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, mai eficiente şi mai corelate cu situaţia din fiecare localitate şi din fiecare judeţ. În acest fel, vom putea să fim mai eficienţi, vom putea lua mai repede măsurile care se impun, vom putea să evităm, ca să zic aşa, restricţii prea dure, însă, repet, măsurile de bază rămân cele discutate: masca, distanţa, igiena”, a indicat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, discuţiile au vizat şi purtarea măştii şi aproape toţi specialiştii sunt de părere că masca este „extrem de utilă”.

Eu recomand, deci luaţi-o ca o recomandare, să purtaţi mască tot timpul când ieşiţi din casă, deci în spaţiul public, indiferent că este în interior sau în exterior, e bine pentru noi, pentru cei apropiaţi să purtăm mască”, a transmis şeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here