Consiliul Naţional al Elevilor: Starea de alertă nu va mai fi prelungită, dar nimeni nu ştie la ce să se aştepte. Va fi sau nu masca obligatorie în şcoli?

0

Orice decizie majoră referitoare la modul de funcţionare a şcolilor din România trebuie comunicată din timp, iar măsurile de relaxare a restricţiilor să fie atent analizate, astfel încât ”să poată fi evitate eventuale noi focare de infecţie”, a transmis, marți, într-un comunicat de presă, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Potrivit reprezentanților elevilor, restricţiile trebuie să fie ridicate treptat, iar ”noile măsuri să fie anunţate în timp util” pentru ca ”atât şcolile, cât şi elevii şi cadrele didactice să poată acţiona preventiv”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că starea de alertă nu va mai fi prelungită în România după data de 8 martie, urmând ca o serie de restricţii pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19 să fie eliminate. În acest context, CNE precizează că ”ministrul Educaţiei a adus clarificări privind măsurile la care se va renunţa începând cu momentul expirării stării de alertă, aducând în vedere faptul că orice reglementare apărută pe parcursul acesteia nu va mai putea fi aplicată”.

Elevii fac referire la declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu, care spunea luni, pentru HotNews, că ridicarea stării de alertă în România, începând de miercuri, va însemna pentru elevi și profesori ridicarea tuturor restricțiilor, dar și a facilităților în școli. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie și nu vor mai fi posibile predarea și examinarea online.

”Suntem martorii unor măsuri anunţate din scurt, fără consultarea partenerilor de dialog social şi fără folosirea unor metode eficiente de comunicare. Consiliul Naţional al Elevilor solicită decidenţilor să trateze cu seriozitate situaţia actuală şi atrage în continuare atenţia asupra nevoii de predictibilitate în sistemul educaţional, astfel încât în rândul elevilor, profesorilor şi conducerilor unităţilor de învăţământ să nu se creeze un haos generalizat, care va pune în dificultate întregul mod de desfăşurare al cursurilor.

Este important ca orice decizie majoră referitoare la modul de funcţionare al şcolilor din România să fie comunicată din timp, iar măsurile de relaxare să fie atent analizate, astfel încât să poată fi evitate eventuale noi focare de infecţie”, susține CNE în comunicatul de presă, transmis Agerpres.

Totodată, reprezentanţii elevilor solicită ca orice decizie privind modificarea scenariilor de funcţionare să aibă drept fundament ”o analiză detaliată din partea experţilor în epidemiologie, care să reliefeze modalitatea optimă prin care măsurile folosite până în prezent pot fi adaptate la realităţile din teritoriu”.

”La doi ani de la debutul pandemiei, putem afirma că o perioadă în care numărul cazurilor de îmbolnăvire este în scădere nu garantează şi eliminarea oricăror forme de risc la care populaţia se expune. Astfel, elevii reprezentanţi consideră necesar ca restricţiile impuse în şcoli să fie ridicate treptat, iar noile măsuri să fie anunţate în timp util, astfel încât atât şcolile, cât şi elevii şi cadrele didactice să poată acţiona preventiv, respectând totodată legislaţia în vigoare”, transmit elevii.

În acelaşi timp, CNE face apel la elevii şi profesorii din România să fie responsabili şi să respecte în continuare recomandările autorităţilor din domeniul medical, păstrând distanţarea şi purtând masca de protecţie, pentru a evita riscurile de infectare comunitară.

De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor aminteşte faptul că toţi actorii implicaţi în sistemul de învăţământ ar trebui să privească în urmă şi să înţeleagă importanţa lecţiilor pe care pandemia de COVID-19 ni le-a oferit, printre cele mai importante fiind necesitatea dezvoltării infrastructurii digitale, a metodelor de predare şi importanţa adaptabilităţii:

”În acest sens, suntem de părere că învăţământul online ar trebui în continuare dezvoltat, oferind astfel oportunitatea introducerii unor metode inovative şi eficiente de predare, adaptate erei digitale în care trăim. De asemenea, situaţii excepţionale şi foarte bine justificate, independente de voinţa elevilor, ar putea oferi acestora şansa să participe online la cursuri, evitând astfel pierderi pe plan academic.”

„De astăzi, starea de alertă nu va mai fi prelungită. Chiar şi aşa, nimeni nu ştie la ce să se aştepte. Va fi sau nu masca obligatorie în şcoli? Testarea elevilor şi a profesorilor va mai fi păstrată? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările legitime pe care elevii, cadrele didactice şi părinţii şi le pun, iar la care răspunsurile întârzie să apară.

Haosul generat de lipsa de seriozitate cu care autorităţile au tratat acest subiect va reprezenta o piedică în buna desfăşurare a cursurilor, timp în care elevii vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit. Este imperios ca decidenţii să înceapă, pe de-o parte, campanii eficiente de comunicare a noilor măsuri şi, totodată, să aleagă varianta sigură, şi anume ridicarea treptată a restricţiilor, pentru a evita consecinţele grave care pot apărea din punct de vedere epidemiologic„, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.