Muntenegru amână cu o lună deschiderea şcolilor. Macedonia de Nord începe online anul şcolar, cu unele excepţii și cu reguli stricte

0
Foto: pixabay.com

Guvernul din Muntenegru a anunţat, marţi, că începerea noului an şcolar se amână cu o lună, până la 1 octombrie, din cauza îngrijorările provocate de epidemia de coronavirus, transmite dpa, potrivit Agerpres. În schimb, în Macedonia de Nord, şcoala va începe online, cu excepţia elevilor de până la clasa a III-a şi a şcolilor cu mai puţini elevi şi clase mai mici în localităţile cu situaţie epidemiologică stabilă.

Muntenegru. Ministerul Educației a precizat că decizia afectează grădiniţele şi şcolile, explicând că ea a fost luată la recomandarea experţilor în sănătate. În actualul context epidemiologic, deschiderea şcolilor conform calendarului ar prezenta ‘riscuri pentru sănătatea copiilor’, a mai indicat ministerul.

Muntenegru, stat cu 620.000 de locuitori, a raportat luni 50 de noi infectări şi 1.107 de cazuri active.

Macedonia de Nord. Într-un alt stat din Balcani, Macedonia de Nord, autorităţile au anunţat, marţi, că şcoala va începe online, cu excepţia elevilor de până la clasa a 3-a şi a şcolilor cu mai puţini elevi şi clase mai mici în localităţile cu situaţie epidemiologică stabilă, a informat agenţia MIA.

Guvernul a luat această decizie la propunerea Comisiei pentru boli infecţioase.

Ministrul Sănătăţii, Venko Filipche, a declarat într-o conferinţă de presă că protocolul nu permite prezenţa a mai mult de 20 de copii într-o sală de clasă, aceştia urmând să stea la o distanţă de 1,5 metri şi să poarte măşti.

Elevii vor fi însoţiţi în permanenţă de profesori, iar clasele vor începe cu un decalaj de zece minute între ele pentru a preveni ca elevii să se strângă pe holuri şi la intrările în şcoli.

Potrivit ministrului, incidenţa virusului este de 3,4% printre elevii de vârstă mică, iar aceştia au simptome foarte uşoare ori sunt adesea asimptomatici.

Cu toate acestea, părinţii vor putea să aleagă pentru copiii de această vârstă dacă vor merge la şcoală sau vor urma cursurile online, având în vedere că în unele familii există persoane cu boli cronice sau în categorii cu risc ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here