Cum vor învăța elevii din toamnă. ”Cel mai bun scenariu” privind reluarea cursurilor, enunțat de ministrul Educației, Monica Anisie

0
Foto: Captură video

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit luni, la Iași, despre cum se vor desfășura cursurile din toamnă, spunând că sunt luate în calcul toate scenariile, inclusiv cel al școlii exclusiv online. Ministrul a arătat că este greu de crezut că școala va începe în regim normal, cu toți elevii în clase, având în vedere situația epidemiologică actuală, iar  ”cel mai bun scenariu” ar fi acela în care unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile în sistem online.

Ce a declarat Monica Anisie în legătură cu scenariile privind începerea anului școlar:

  • ”Am analizat împreună cu colegii din inspectorat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu anul școlar 2020 – 2021. Am luat în discuție aspecte privind infrastructura școlară, dar și curriculum și resursele de toate felurile, resursele umane, materiale, educaționale pe care noi le dorim ca din toamnă să le avem gata. (…) Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere, toate țin cont de recomandările Ministerului Sănătății.”
  • ”Cel mai bun scenariu va fi – dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare – acela în care elevii, unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică. Repet, toate scenariile privind reluarea cursurilor au în vedere situația epidemiologică, care, după cum bine vedeți, nu este tocmai una bună.”
  • Întrebată cum se va stabili exact care vor fi copiii care vor învăța la școală și cei care vor învăța online și dacă acesta este cel mai plauzibil dintre scenariile luate în calcul: ”Este unul dintre scenarii, repet, unul dintre scenarii, ca să nu apară în presă că este singurul scenariu acesta, dar, pentru că a fost menționat aici, am spus că și acesta este un scenariu, dar, repet, trebuie să ne uităm în jurul nostru și să vedem care este situația epidemiologică.”
  • Despre posibilitatea desfășurării cursurilor în containere : ”Nu a spus nimeni că luăm în calcul acest lucru, am dat doar un exemplu de ce se întâmplă în alte state. (…) La nivelul Ministerului Educației, nu s-a luat în calcul acest lucru.”
  • Întrebată care sunt celelalte variante luate în calcul pentru reluarea cursurilor: ”În funcție de situația epidemiologică, luăm în calcul, dacă nu va fi nicio problemă, ceea ce nu cred pentru că uitați ce se întâmplă la acest moment, unul dintre scenarii era să începem normal, dacă era o situație normală, ceea ce, repet, nu este cazul, sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online.”
  • Despre achiziția de tablete: ”Ministerul Educației a dat banii necesari achiziționării acestor tablete. Oficiul Național pentru Achiziții Publice realizează achiziția. Caietul de sarcini a fost dat, a fost deja procedura inițiată și termenul impus în caietul de sarcini este 10 septembrie. Asta înseamnă că ar trebui să avem tabletele în școli pentru data de 10 septembrie.”

Monica Anisie s-a aflat, luni, într-o vizită în județul Iași, unde s-a întâlnit cu inspectorii școlari, fiind analizate desfășurarea examenelor naționale, posibilele scenarii pentru deschiderea anului școlar 2020-2021, dar și organizarea examenelor/concursurilor pentru cadrele didactice (definitivatul – 22 iulie, titularizarea – 29 iulie).

Conform unui comunicat de presă, transmis de MEC, Monica Anisie a fost și la Țibana, unde a dus tablete pentru elevii care învață la Școala Profesională de Industrie Alimentară. Ministrul a răspuns în acest fel apelului făcut de Ioana Diaconu, profesor al școlii, prin care solicita dispozitive electronice pentru elevi.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.