Elevi de 10 la BAC. Sergiu Novac, olimpic la Matematică: Dacă vrem să schimbăm ceva în educație, de la relația elev-profesor ar trebui început

0

Sergiu Novac se numără printre cei 12 liceeni din Timiș care au încheiat examenul de Bacalaureat cu media 10. Absolvent al Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” din Lugoj, Sergiu este olimpic la Matematică și spune că nu se aștepta să ia BAC-ul neapărat cu media maximă. La final de clasa a XII-a, Sergiu mărturisește că experiența liceului a fost una frumoasă, care s-a bazat pe relația specială cu profesorii și colegii. Dacă ar fi ceva de schimbat în școala românească, olimpicul crede că tocmai de aici ar trebui început: de la relația elev-profesor.

Despre Sergiu Novac am scris anul trecut când era în clasa a XI-a și câștiga medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică și argintul la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori. Se pregătea la acel moment pentru Olimpiada Internațională, unde a fost medaliat cu argint, având acum, în total, în palmares cinci medalii la olimpiadele naționale, două la Balcaniadă și una la Olimpiada Internaţională.

Fiind olimpic, Sergiu nu a trebuit să mai susțină proba de Matematică la examenul de Bacalaureat, iar la Română și Fizică a luat 10.

”Pot să spun că nu mă așteptam neapărat la 10, însă aveam nevoie de note mari pentru facultate așa că speram să fiu totuși pe aproape”, spune Sergiu, care s-a pregătit pentru BAC lucrând, în principal, testele de antrenament publicate de Ministerul Educației.

Pentru a atinge media 10 la BAC, olimpicul consideră că este nevoie de ”multă muncă și dedicare”, o altă ”rețetă” nu există. În continuare, Sergiu va studia cel mai probabil la Universitatea Oxford.

”Posibil să plec în Anglia, am o ofertă de la Oxford. Nu aș vrea să vorbesc însă prea mult despre asta, mai am câteva detalii de pus la punct, iar până nu mă ocup de acestea nu pot spune sigur că voi pleca”, declară Sergiu.

Trăgând linia la terminarea liceului, l-am întrebat pe Sergiu dacă ar trebui schimbat în școala românească.

”Nu pot spune că am acum în minte ceva ce aș schimba. Pentru mine experiența liceului, care pot spune că a fost una frumoasă, s-a bazat pe relațiile dintre noi, colegii, și relația elev-profesor. Cred că de aici ar trebui început dacă vrem să schimbăm ceva”, a răspuns Sergiu.

Olimpicul nu are nimic de reproșat profesorilor din liceu, dimpotrivă: ”Am lucrat bine împreună. Trebuie să recunosc că, fiind olimpic, de destule ori, în cei 4 ani, m-au înțeles și m-au ajutat atunci când, de exemplu, trebuia să mă pregătesc pentru o olimpiadă sau concurs și nu am fost atât de bine pregătit la o anumită materie, lucru pentru care țin să le mulțumesc. 

Au fost mai mulți profesori cu care am lucrat de-a lungul timpului pentru olimpiadă, însă bineînțeles că am avut o relație mai specială cu doamna profesoară de matematică, Adriana Mariș, care m-a ajutat de-a lungul celor 4 ani de liceu”.

Cum ar trebui să fie un profesor? ”Pentru mine, un profesor trebuie să știe să-și atragă elevii și să se facă plăcut, însă în același timp să rămână „în control” la orele sale. Toate acestea, desigur, pe lângă cunoștințele sale”, spune, în încheiere, olimpicul din Lugoj.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.