După Evaluarea Națională, Emanuel se pregătește pentru Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Anul trecut, a obținut medalia de aur

0
Emanuel Mazăre a fost șef de promoție 2022. În imagine: la festivitatea de absolvire, predând ”Cheia Școlii”

Emanuel Mazăre va participa în mai puțin de două săptămâni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2022. Este a doua oară când elevul din Pitești se califică la Balcaniadă. Anul trecut, în clasa a VII-a, a obținut medalia de aur. Emanuel a terminat clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești și este unul dintre olimpicii care au decis să susțină Evaluarea Națională, deși avea dreptul să participe la admiterea la liceu fără să dea examenul. ”Am dorit să fiu alături de colegii mei şi în aceste momente. În plus, cu ajutorul acestui examen, am putut să-mi verific nivelul general de competenţe”, spune Emanuel, într-un interviu acordat SparkNews.ro.

Emanuel Mazăre (foto) face parte din lotul olimpic care va reprezenta România la a 26-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2022), care va avea loc în perioada 28 iunie – 3 iulie, la Sarajevo. ”Mi-am propus să rezolv problemele cât de bine pot, nu mi-am stabilit o anumită ţintă”, declară Emanuel înainte de competiția internațională, la finalul unui an încărcat în care s-a pregătit atât pentru olimpiada de matematică, cât și pentru Evaluarea Națională.

În ceea ce privește decizia ca elevii olimpici să intre la liceu fără examenul de Evaluare Naţională, Emanuel spune că aceasta este corectă, deoarece ”copiii care excelează într-un anumit domeniu trebuie să aibă prioritate pentru a merge la liceul dorit, în domeniul în care au excelat”.

SparkNews.ro: Să ne spui mai întâi care sunt premiile obținute de tine la olimpiadele de matematică. Anul trecut, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori ai obținut medalia de aur.

Emanuel Mazăre: În clasa a V-a, am obţinut premiul al III-lea şi medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică (2019), în clasa a VII-a, am obţinut medalia de aur la Olimpiada Naţională Gazeta Matematică şi la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (2021), iar anul acesta, am obţinut menţiune şi medalia de aur la Olimpiada Naţională de Matematică.

Anul acesta vei participa din nou la Balcaniadă. Te-ai pregătit, în paralel, și pentru Evaluarea Națională. Cum a fost examenul?

Într-adevăr, m-am pregătit pe parcursul anului şi pentru Evaluarea Naţională. Consider că subiectele au fost abordabile, însă au fost şi nişte exerciţii care necesitau o atenţie sporită.

Cum ți s-au părut subiectele la Matematică? Citeam declarația unui profesor că au fost câteva ”probleme frumoase”.

În opinia mea, subiectele la matematică au fost accesibile şi potrivite pentru Evaluarea Naţională. Într-adevăr, au fost şi probleme frumoase, în care imaginaţia se îmbină cu calculele, fiind astfel verificate competenţele fiecărui copil, dobândite de-a lungul anilor.

De ce ai ales să participi la Evaluarea Națională? Aveai dreptul să nu susții examenul.

Am dorit să fiu alături de colegii mei şi în aceste momente. În plus, cu ajutorul acestui examen, am putut să-mi verific nivelul general de competenţe.

Dar decizia aceasta de a le da posibilitatea elevilor premiați la olimpiade să intre la liceu, fără Evaluare Națională, cum ți s-a părut?

Decizia ca elevii olimpici să intre la liceu, fără Evaluare Naţională, este corectă, deoarece copiii care excelează într-un anumit domeniu trebuie să aibă prioritate pentru a merge la liceul dorit, în domeniul în care au excelat.

La admiterea în liceu, cum vei proceda? Te vei înscrie pe baza rezultatelor de la olimpiade sau pe baza mediei de admitere?

La admiterea la liceu, voi încerca să intru pe baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională.

La ce liceu vei merge? Sau unde îți dorești? 

Voi merge la un liceu cu specializarea matematică – informatică. Însă, nu m-am decis încă la numele liceului.

Elevii români care au participat anul trecut la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Sursa foto: Facebook/ Societatea de Stiinte Matematice din Romania

Ai fost șef de promoție 2022. Cum a fost gimnaziul pentru tine? Și mă refer aici la profesori, materie studiată la clasă, competiții…

Pentru mine, cei patru ani de gimnaziu au reprezentat cele mai frumoase clipe trăite până acum. Colegii mei au fost mereu alături de mine, m-au susţinut întotdeauna. Profesorii au fost deschişi, mereu au predat cu satisfacţie lecţiile, iar noi, copiii, i-am apreciat pentru acestea. De asemenea, cadrele didactice m-au sprijinit şi astfel am reuşit să-mi construiesc un drum foarte frumos în viaţă. Şcoala a fost ca o a doua familie pentru mine.

A fost ceva ce nu ți-a plăcut în gimnaziu și ai vrea să nu mai regăsești la liceu?

În gimnaziu nu a fost nimic care nu mi-a plăcut. În liceu, chiar îmi doresc să am parte de aceeaşi atmosferă!

Mă întorc puțin la matematică. Din ce clasă participi la competiții și cum ai descoperit tu că matematica este frumoasă?

La competiţii am început să particip încă din clasa pregătitoare, însă am început să fiu foarte pasionat de matematică din clasa a III-a. M-a fascinat că, în problemele pe care le lucram, puteam ajunge la acelaşi rezultat prin mai multe metode.

La Balcaniada din această vară, ce ți-ai propus? Ce medalie?

La Balcaniadă mi-am propus să rezolv problemele cât de bine pot, nu mi-am stabilit o anumită ţintă.


Despre înscrierea elevilor olimpici în clasa a IX-a, fără susținerea examenului de Evaluare Națională:

  • În luna mai, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că ”absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației”.
  • Săptămâna trecută, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Educației care aprobă procedura de înscriere a elevilor olimpici în clasa a IX-a, în anul școlar 2022-2023. Potrivit procedurii, elevii care au obținut premiul I la olimpiadele naționale și premiile I, II și III, respectiv medalia de aur, argint sau de bronz la olimpiadele internaționale ”pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și, respectiv, fără a li se calcula media de admitere”.
  • Înscrierea olimpicilor se realizează peste numărul maxim de elevi în formațiunile/ clasele de elevi. Acești elevi își vor exprima opțiunile în privința claselor la care vor să fie admiși la liceu conform Listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea la care se face înscrierea, aprobată prin același ordin de ministru (lista o regăsiți AICI).

Sursa foto principală: Facebook/ Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” – Piteşti

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.