Olimpic la Istorie, Rareș a ales să nu susțină Evaluarea Națională: Mă miră faptul că nu s-a luat decizia mai devreme/ Dacă vrei să înveți, înveți oriunde

0
Rareș Mandache, la cursul festiv de absolvire a clasei a VIII-a

Rareș Mandache a terminat clasa a VIII-a la Școala ”Leon Dănăilă” din Darabani, județul Botoșani, și a obținut anul acesta locul I la Olimpiada Națională de Istorie. A fost cel mai bun rezultat obținut de un elev al școlii la o olimpiadă națională – au notat profesorii pe pagina școlii – și unul care i-a dat posibilitatea lui Rareș să nu mai susțină Evaluarea Națională. Un lucru pentru care olimpicul a optat și deja a ales liceul și specializarea către care va merge.

”Dacă vrei să înveți, înveți oriunde. Sper doar ca profesorii să se implice la fel de mult ca fostul meu profesor de istorie, fără de care nu aș fi făcut performanță”, spune Rareș (foto) în ceea ce privește așteptările lui legate de următorii patru ani de liceu.

Într-un interviu acordat SparkNews.ro miercuri, cu o zi înainte de susținerea probei la Matematică din cadrul Evaluării Naționale, Rareș vorbește despre decizia Ministerului Educației privind admiterea la liceu a elevilor premiați la olimpiade, despre alegerea lui de a nu mai da examenul, cât de mult a muncit pentru olimpiadă, dar și despre pasiunea pentru istorie pe care, cel mai probabil, a moștenit-o de la tatăl său.

SparkNews.ro: Am citit că locul I obținut de tine la Olimpiada Națională de Istorie a fost cel mai bun rezultat obținut vreodată de un elev al școlii. Ce înseamnă pentru tine acest premiu?

Rareș Mandache: Mi se pare incredibil acest lucru. Mă face unic și totodată cunoscut. Acum toți elevii școlii mă cunosc miraculos și mă salută.

A fost primul premiu la o olimpiadă?

În clasa a V-a am obținut o mențiune la Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viață, la faza județeană, și alte diferite premii la concursuri.

De ce Istoria? Cum ți-ai descoperit această pasiune?

Presupun că este ceva genetic. Tatălui meu i-a plăcut istoria în școală și încă de mic urmăream împreună cu el documentare și filme istorice.

Profesorul tău de istorie, Vasile Lucian Florea, spunea, înainte de etapa națională, că are încredere în tine și… ai obținut locul I. Cât de mult ai muncit pentru a ajunge la această performanță?

Foarte mult. După ce am aflat rezultatul de la etapa județeană am început pregătirea aproape imediat, în ultima săptămână ajungând să fac chiar și 4 ore de istorie la școală, plus ce lucram acasă. Țin să le mulțumesc și profesorilor care m-au susținut enorm, învoindu-mă de la ore și scutindu-mă de anumite teste pentru a putea învăța.

Ai ales, ca olimpic, să nu susții Evaluarea Națională. Te așteptai la o astfel de decizie a Ministerului Educației?

Da. Mi se pare normal. Mă miră faptul că nu s-a luat decizia mai devreme. Chiar și așa, probabil legea a fost modificată atât de rapid datorită elevilor ucraineni, căci aceasta le permite să intre la liceu fără susținerea examenului de Evaluare Națională.

Când ai aflat decizia, care a fost prima ta reacție? Bănuiesc că te-ai pregătit de-a lungul anului pentru Evaluarea Națională.

Într-adevăr, m-am pregătit și aș fi făcut față evaluării, însă nu mă prea împac cu matematica și mi-ar fi tras puțin în jos media de admitere. Când am aflat despre modificare, am sărit în sus și am țipat: ”Gata, prietene, am terminat-o cu matematica!”

Ai văzut subiectele la Limba și literatura română? Cum ți s-au părut?

Subiectele au fost accesibile. Textul suport a fost ușor, în special datorită faptului că am citit opera lui Radu Tudoran. În schimb, ultimul subiect mi s-a părut ceva mai greu. Tot timpul am spus că e greu să iei notă mare dacă trebuie să faci un text narativ, deoarece nota se pune subiectiv, iar dacă corectorului nu îi place…

Un mesaj, un gând pentru colegii tăi care susțin Evaluarea și au joi proba la Matematică?

Măi, ce să zic… Nu le prea am eu cu matematica, dar spiritul lui Pitagora să fie cu voi!

Către ce liceu și specializare vei merge? Te-ai hotărât?

Desigur. Voi merge în continuare pe drumul ales și am decis să îmi continui studiile la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Botoșani, la profilul științe sociale.

De la liceu ce așteptări ai?

Nu știu ce să spun. Nu am așteptări incredibile. Dacă vrei să înveți, înveți oriunde. Sper doar ca profesorii să se implice la fel de mult ca fostul meu profesor de istorie, fără de care nu aș fi făcut performanță.

Vei continua să participi la olimpiadele de istorie? Sau la alte olimpiade…

Viitorul ne va spune acest lucru.


Despre înscrierea elevilor olimpici în clasa a IX-a, fără susținerea examenului de Evaluare Națională:

  • În luna mai, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că ”absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației”.
  • Săptămâna trecută, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Educației care aprobă procedura de înscriere a elevilor olimpici în clasa a IX-a, în anul școlar 2022-2023. Potrivit procedurii, elevii care au obținut premiul I la olimpiadele naționale și premiile I, II și III, respectiv medalia de aur, argint sau de bronz la olimpiadele internaționale ”pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și, respectiv, fără a li se calcula media de admitere”.
  • Înscrierea olimpicilor se realizează peste numărul maxim de elevi în formațiunile/ clasele de elevi. Acești elevi își vor exprima opțiunile în privința claselor la care vor să fie admiși la liceu conform Listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea la care se face înscrierea, aprobată prin același ordin de ministru (lista o regăsiți AICI).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.