Sergiu Novac, olimpicul la Matematică care vrea o carieră universitară în țară. Ce sfat ar avea pentru ministrul Educației

0

Sergiu Novac este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” din Lugoj și a câștigat, anul acesta, medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică și argintul la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori. Are un palmares bogat, iar următorul obiectiv este participarea la Olimpiada Internațională. Sergiu a descoperit frumusețea Matematicii în clasa a V-a, dar, în același timp, îi înțelege pe acei colegi care nu o găsesc prea plăcută. Olimpicul încă nu a decis dacă, după liceu, va studia afară, însă dacă o va face, se va întoarce în țară pentru a urma o carieră universitară. Pus în fața unui exercițiu de imaginație, ce sfaturi i-ar da ministrului Educației, Sergiu a vorbit de ideea unor clase diferențiate: ”Mi-ar plăcea să mă concentrez cât mai mult pe Mate.” 

Sergiu Novac (foto) participă din clasa a V-a la olimpiade și concursuri și a obținut multe premii. Presa locală l-a numit pe elevul din Lugoj ”stăpânul cifrelor” sau ”copilul de aur”. La Olimpiada Națională de Matematică și-a adjudecat nu mai puțin de cinci medalii – patru de aur și una de argint, începând din clasa a VII-a, iar la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori, de zilele trecute, a obținut medalia de argint, performanță pe care a obținut-o și la ediția de anul trecut. Sergiu spune că este mulțumit de rezultat, însă crede că ”mereu este loc de mai bine”.

Acum, olimpicul se pregătește intens pentru testele de selecție ce vor decide lotul României pentru Olimpiada Internațională de Matematică. L-am întrebat cât timp investește în Matematică, iar răspunsul a fost: ”Am un target de cam șase ore pe zi, însă nu-l ating mereu”.

Din cauza programului consistent alocat matematicii și competițiilor la care participă, olimpicul recunoaște că este destul de greu cu celelalte materii la școală: ”Dar am profesori înțelegători, cărora aș vrea să le mulțumesc pe această cale.”

Sergiu și-a descoperit pasiunea pentru Matematică încă din clasa a V-a, iar profesorii pe care i-a avut au avut o influență incontestabilă asupra lui și amintește doar de primul dintre ei, Delia Pană, diriginta din gimnaziu.

Ar trebui predată Matematica altfel în școala românească?

Este întrebare pe care i-am adresat-o lui Sergiu, iar răspunsul lui a fost cât se poate de sincer: ”M-am întrebat și eu asta. Încă nu am găsit un răspuns. Îi înțeleg însă pe cei care găsesc Matematica neplăcută. Materia de clasă nu este foarte atrăgătoare, dar pentru a înțelege adevărata frumusețe trebuie construită o bază de teorie, ceea ce se predă la școală.”

Foto: Sergiu Novac

Olimpicul admite că sunt lucruri care îl nemulțumesc în sistemul de educație românesc, dar crede că are și avantaje. Nu a participat la protestul #foaiagoală, a aflat mai târziu de acest demers al reprezentanților elevilor, însă ar schimba poate ceva dacă ar putea. I-am propus în acest sens un exercițiu de imaginație:

Dacă ar fi consilierul ministrului Educației, care ar fi primele sfaturi pe care i le-ar da

”Greu de spus, probabil aș sfătui-o să țină cont, într-o mai mare măsură, de faptul că elevii au nevoi diferite și să încerce să le ofere, pe cât posibil, o educație care să se plieze mai bine pe nevoile lor. Mi se pare, spre exemplu, că noi încercăm ca toată lumea să știe de toate. Mă gândesc la niște clase diferențiate, desigur, poate sunt puțin „biased” având în vedere că sunt olimpic și mi-ar plăcea să mă concentrez cât mai mult pe Mate”, a spus olimpicul din Lugoj.

După terminarea liceului, Sergiu ia în calcul să studieze și afară, încă se gândește, dar de un lucru este sigur: vrea să lucreze în țară. ”Chiar dacă aș pleca la studii în străinătate, tot m-aș întoarce să lucrez în țară și aș vrea să urmez o carieră universitară”, ne-a declarat Sergiu Novac.

Foto: facebook.com/ Societatea de Științe Matematice din România
Foto: facebook.com/ Societatea de Științe Matematice din România

Citește și: Șase medalii pentru echipa României, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.