Cazul elevei din Constanța care nu a trecut de triajul epidemiologic: ”Ministerul Educației a blocat încă o dată dreptul la educație”

0

O elevă din Constanța a fost singurul candidat din țară care nu a putut susține, luni, prima probă la Evaluarea Națională pentru că a avut temperatura peste 37,3 grade. Asociația Elevilor din Constanța acuză Ministerul Educației că ”a blocat încă o dată dreptul la educație”, eleva nefiind infectată cu COVID-19, dar cu febră din cauza unei infecții la nivelul tractului digestiv. Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, a explicat pentru HotNews.ro că eleva nu a prezentat documente justificative.

Ministerul Educației a informat, luni, că un singur candidat din toată țara a fost depistat cu temperatura mai mare de 37,3°C, acesta prezentându-se la centrul de examen cu branula la mână, fiind în tratament pentru enterocolită. 

”O elevă din Constanța a fost singurul candidat de la Evaluarea Națională care nu a trecut de triajul epidemiologic, având temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius. Eleva nu era infectată cu COVID-19, dar avea febră din cauza unei infecții la nivelul tractului digestiv.

Eleva a ales să meargă la examen și să îl susțină alături de colegii ei, dar condițiile impuse de autorități au făcut imposibil acest lucru. Fără a ține cont de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și recomandarea Avocatul Poporului prin care condiția unei temperaturi maxime să fie eliminată, Ministerul Educației și Cercetării a blocat încă o dată dreptul la educație”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța.

Reprezentanții Asociației spun că eleva ar fi putut susține examenul într-o sală separată.

”Unde rațiunea legii încetează, încetează și aplicarea ei. Proba scrisă la limba și literatura română putea fi susținută de către elevă într-o sală separată, pentru a fi eliminat orice risc posibil, dar accesul la examen a fost interzis prin impunerea unor condiții ce nu au la bază vreo certitudine medicală.

Necesitatea susținerii examenelor naționale este incontestabilă, din lipsa unui sistem de notare unitar, pentru a se ține cont de principiul egalității de șanse și pentru ca admiterea în ciclul liceal și trecerea în sistemul universitar să nu fie una inechitabilă.

Acum, mai mult ca niciodată, este momentul în care putem vorbi de o reformă reală a educației, pentru că am văzut gravitatea problemelor. Un sistem educațional care, pe lângă elevii cu capacități academice, să livreze cetățeni corecți, responsabili și bine informați. După o perioadă de criză în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educație, examenul final susținut de către autorități a fost picat”, mai susțin reprezentanții AEC.

Explicațiile autorităților

Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, a declarat pentru HotNews.ro că părintele elevei a comunicat că aceasta are enterocolită, dar ”nu a venit cu niște documente justificative, de aceea, neavând un diagnostic și documente în acest sens, eleva a fost orientată spre medicul de familie, așa cum cere procedura”.

”Copilul a venit cu branulă pe mână, dar nu avea documente medicale care să confirme un diagnostic. Părinții au spus că au fost la urgență, dar nu au putut dovedi. Nu știm dacă a fost testată pentru COVID-19. Procedura spune că în momentul în care avem un elev care în urma măsurării succesive are o temperatură peste 37,3 grade Celsius, punem în vedere elevului că poate să susțină examenul în sesiunea specială. Avea temperatura 37,6, luată de 3 ori la rând, iar aparatul respectiv are marjă de eroare de 0,2”, a spus șeful ISJ Constanța.

De asemenea, Cristina Schipor, șefa DSP Constanța, a declarat pentru HotNews.ro că din punctul său de vedere a fost respectată legea și nu putea să-și asume riscuri.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.