Evaluarea Națională 2020. Subiectele la Limba şi literatura română: Ce au avut de rezolvat elevii UPDATE

0

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, luni, prima probă a examenului de Evaluare Națională 2020, cea la Limba şi literatura română. Proba a început la ora 9.00, iar candidații au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Baremul de evaluare și notare va fi publicat la ora 15.00 pe subiecte.edu.ro. Anul acesta, examenul se desfășoară în condiții speciale, elevii vor purta măști de protecție, la intrarea în școală trec printr-un triaj epidemiologic și li se ia temperatura.

UPDATE Baremul și subiectele la Limba şi literatura română, Evaluarea Națională 2020, au fost publicate pe subiecte.edu.ro. Detalii aici.

UPDATE Cristina Tunegaru, profesoară de limba română, spune că subiectele primite de elevi la proba de Limba și literatura română nu au fost deloc dificile. Cum se rezolvau subiectele, detalii aici.

UPDATE Ce spun elevii despre subiectele primite:

  • ”Mi s-a părut simplu. Cred că voi lua o notă bună. Mi-a plăcut că am avut compunere și asta mie îmi place foarte mult”, a spus o elevă de la Colegiul Național Bănățean, potrivit opiniatimisoarei.ro.
  • Nu mă așteptam la acest tip de subiecte, dar au fost ușoare. Cred că toată lumea va lua note mari”, a spus un alt elev.

UPDATE Subiectele la proba de Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2020:

  • La Subiectul I, candidații au avut un text din ”Zborul” de Sorin Titel, cu mai multe cerințe la punctul A. La subiectul I B, elevii au avut de redactat o compunere de maximum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența textului la genul epic.
  • La Subiectul II, elevii clasei a VIII-a au avut un text despre Traian Vuia, publicat pe historia.ro, cu șase cerințe la punctul A. La subiectul II B, elevii au avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să relateze o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Sursa: observatornews.ro

Întrebată la Digi 24 cât de dificile sunt subiectele la Evaluarea Națională de anul acesta, Monica Anisie, ministrul Educației, a răspuns: „Nu putem spune acum despre gradul de dificultate, putem spune doar fapul că, anul acesta, din programa pentru examen au fost eliminate conținuturile de pe semestrul al doilea din clasa a VIII-a sau a XII-a”.

Monica Anisie a făcut precizări și în ceea ce privește elevii depistați pozitiv, fiind întrebată dacă aceștia vor deveni negativi până la etapa specială ce va începe pe 29 iunie.

După consultarea pe care Ministerul Educației a avut-o cu Ministerul Sănătății, s-a stabilit că la 14 zile distanță există această posibilitate să devină negativ”, a precizat ministrul Educației.

Un număr de 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti, s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională din sesiunea 2 – 27 iunie, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 • Examenul începe luni cu proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri se va desfăşura proba la Matematică. Potrivit MEC, un număr de 10.294 de absolvenţi de gimnaziu vor susţine joi proba la limba şi literatura maternă. Probele pentru examenele naţionale încep la ora 9,00 şi se vor desfăşura în 4.337 de centre de examen.
 • Primele rezultate vor fi comunicate pe data de 22 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen).
 • Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 23 iunie (între orele 8,00 – 12,00). Acestea pot fi depuse/ transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/ transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
 • Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 27 iunie.
 • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev, iar probele vor fi monitorizate audio-video. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/ schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.
 • Potrivit MEC, pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă se organizează proba scrisă/ probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale.
 • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/ materiale: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.
 • Elevii aflaţi în izolare/ confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie.  La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/ internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.
 • În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/ unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.
 • Conform MEC, măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact; temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade, iar în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de două – cinci minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se va face observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
 • MEC reaminteşte că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc).
 • De asemenea, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, a mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide, iar intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de examen şi alte încăperi vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
 • Totodată, se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt.
 • Ministerul Educaţiei şi Cercetării a pus la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar pe 19 iunie între orele 8,00 -14,00.
 • Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

  • 15 iunie 2020 – Limba și literatura română – proba scrisă
  • 17 iunie 2020 – Matematica – Proba scrisă
  • 18 iunie 2020 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 22 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14.00)
  • 22 iunie 2020 – Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 19.00)
  • 23 iunie 2020 – Depunerea contestațiilor (orele 8.00 – 12.00)
  • 23-26 iunie 2020 – Soluționarea contestațiilor
  • 27 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here