Monica Anisie: Materia neparcursă, recuperată anul viitor/ Nu se vor mai susţine teze. Evaluarea Națională începe pe 15 iunie, Bacalaureatul pe 22 iunie

0

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat, luni, că mediile elevilor vor fi încheiate în acest an școlar cu minimum două calificative sau note, fără să se mai susţină tezele, iar materia neparcursă în această perioadă va fi recuperată anul școlar viitor. Ministrul a mai anunțat că examenele naționale vor fi susținute conform calendarelor deja comunicate, astfel că Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat pe 22 iunie. Absolvenții claselor a XII-a vor susține însă mai întâi probele scrise și apoi cele de competențe.

Ministrul Educației a explicat, într-o declarație de presă, care sunt măsurile luate în contextul în care școlile rămân închise în acest an școlar, cu excepția celor două săptămâni pentru elevii din anii terminali.

Astfel, a anunțat Monica Anisie, până pe 12 iunie învățarea va continua în online, mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, nu se vor mai susține tezele, iar materia neparcursă în această perioadă va fi recuperată anul viitor.

„Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru.

Totodată, Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conţinuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul şcolar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă.

Referitor la încheierea situaţiei şcolare, ţin să menţionez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţiile speciale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare”, a declarat Monica Anisie.

Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020

Ministrul Educației a precizat că elevii din anii terminali ”pot reveni în școli pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni”, perioadă în care ”se vor realiza numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale”.

Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – anii de final de ciclu profesional și posliceal, pot reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. 

Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților. În această situație, pregătirea elevilor se va realiza însă în continuare în sistem online”, a declarat Monica Anisie.

Potrivit ministrului, Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor fi organizate în conformitate cu noua programă și respectând calendarele deja comunicate.

”Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă pe care deja MEC a transmis-o și respectând calendarele comunicate deja. Practic, Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat, noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior”, a anunțat Monica Anisie.

În ceea ce privește examenele pe care le susțin cadrele didactice (titularizare, definitivat sau gradele didactice), ministrul a precizat că acestea se vor organiza cu respectarea măsurilor de siguranță, iar MEC ”va comunica în scurt timp modalitatea de susținere, dar și calendarele”.

”Vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranță în așa fel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire. Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătății, va elabora un ordin comun prin care vom stabili în mod clar toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ. În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială”, a mai spus ministrul Educației.

Monica Anisie, principalele declarații:

  • prioritățile MEC sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii, dar și susținerea examenelor, atât pentru elevi cât și pentru profesori
  • cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie, până pe data de 12 iunie când se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020
  • MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină astfel încât unele conținuturi care erau elaborate pentru acest an școlar să fie abordate anul viitor. Se va recupera materia din acest an școlar.
  • mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note. Nu se vor mai susține tezele.
  • vom încheia cu bine anul școlar.
  • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a pot reveni în școli pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale
  • Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programa și respectând calendarele deja elaborate
  • Evaluarea Națională se va susține începând cu 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat va începe cu probele scrise în data de 22 iunie și va continua cu probele de competențe. Calendarul va fi comunicat ulterior.
  • Examenele pe care le vor desfășura cadrele didactice: MEC va comunica în scurt timp modalitatea de susținere și calendarele.
  • Examene: Maximum 10 elevi într-o sală de clasă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, în urma unei ședințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, că grădinițele, școlile și universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar.

Șeful statului a precizat însă că elevii din clasele terminale vor putea reveni la şcoală între 2 şi 12 iune pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat vor fi organizate ”așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare”, a precizat Iohannis.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.