Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai deschide în acest an școlar. Elevii din anii terminali vor putea merge la școală între 2 și 12 iunie

0
Foto: presidency.ro

Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, a anunțat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în urma unei ședințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, la care a participat și ministrul Educației, Monica Anisie. Potrivit șefului statului, cursurile vor fi reluate fizic în toamnă, iar, până pe 12 iunie, când se încheie acest an școlar, învățarea va continua în online, iar mediile vor fi încheiate cu notele pe care elevii le au acum. Excepție fac elevii din clasele terminale a VIII-a, a XII-a și a XIII-a care „VOR PUTEA” reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale, a anunțat șeful statului. Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat ”se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare”.

S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul fizic la cursuri”, a anunțat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Anul şcolar se va încheia pe 12 iunie, a adăugat președintele, iar până atunci vor continua formele de învățământ la distanță.

Până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar/universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a declarat șeful statului.

Aici sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele terminale a VIII-a, a XII-a, a XIII-a unde este cazul, la profesională în anii terminali, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate, vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vor sta maximum 2-3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare, vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor, se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală.

Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate și, în acest fel, evităm riscuri majore”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis a explicat că s-a luat decizia de a nu se mai relua cursurile în școli în condițiile existenței a două riscuri mari: ”Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă.”

Pe de altă parte, șeful statului a invocat situația unor țări unde experimental ”s-au deschis școlile”: ”Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.”

”Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor”, a conchis Klaus Iohannis.

Declarația integrală a șefului statului:

”Tocmai am finalizat o întâlnire cu Premierul Orban și mai mulți miniștri, o discuție în care am evaluat câteva teme foarte importante, și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună, fiindcă sunt teme care privesc pe foarte mulți români.

Prima temă – școlile. Aici o mică introducere în temă. În momentul de față, activitatea fizică la școli, la universități, la grădinițe este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar, în mod normal, se termină.

Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea.

Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii.

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere – și toți care am fost la discuție au fost de acord – două riscuri mari.

Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore.

Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare.

Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.

În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară.

Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.

Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației.

Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor.

O a doua temă, foarte importantă, cred, pe care am discutat-o și am luat o decizie, se referă la persoanele peste 65 de ani, care în momentul de față, conform unei ordonanțe militare, pot ieși la anumite ore, între 11:00 și 13:00.

Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.

În fine, a treia temă pe care am discutat-o se referă la un ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova – va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie.”

UPDATE Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, la finalul ședinței:

  • S-a decis astăzi ca, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai deschidă.
  • Anul școlar se va termina pe 12 iunie, până atunci vor continua formele de învățământ la distanță
  • Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum
  • Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest școlar/universitar
  • Se vor redeschide în septembrie când va începe noul an școlar.
  • Elevii din anii terminali vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale
  • Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare

Luni, a avut loc la Palatul Cotroceni o ședință pe tema COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Klaus Iohannis anunța, săptămâna trecută, elaborarea unui plan concret pentru revenirea elevilor la cursuri.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here