Alexandru Rafila, despre reluarea cursurilor: Ar trebui început cu studenții și elevii de liceu. Utilizarea măștilor, foarte dificilă la copiii mici

1

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor ar trebui să se facă gradual și să se înceapă cu studenții și cu elevii de liceu. În ceea ce privește ciclul gimnazial și cel primar, Alexandru Rafila a arătat, într-o intervenție la Digi 24, că acestea ar putea să facă parte dintr-o a doua etapă a revenirii la cursuri, deși a admis că ”la copiii mici, utilizarea măștilor o să fie foarte dificilă”. Autoritățile vor avea însă în vedere, în momentul luării unei decizii, măsurile aplicate în alte țări în această privință și rezultatele înregistrate. Rafila a spus însă că elementul esențial va fi numărul de elevi dintr-o sală de clasă (nu mai mult de 15 elevi), iar școlile trebuie să adapteze programul de învățare.

”În ceea ce privește discuția privind redeschiderea școlilor, opinia exprimată de mine și de alți colegi a fost ca acest lucru să se petreacă gradual și să se înceapă întâi cu universitățile, cu studenții sau cu elevii de la liceu pentru că ei pot să înțeleagă și să respecte mult mai ușor aceste reguli de distanțare socială. (…)

În ceea ce privește programul unităților de învățământ, el trebuie regândit în sensul că cel mai bine este să găsim o soluție în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezentă în același timp. Și cred că lucrul acesta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual. Dar trebuie să existe și un pic de elasticitate în sensul că și o școală poate să decidă care este cea mai bună formulă, dar bazată pe niște ghiduri. Ne gândim să facem niște ghiduri care să îndrume inspectoratele școlare și implicit directorii școlilor, pe de o parte, sau universitățile, pe de altă parte, încât să diminueze riscul de transmitere”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ar recomanda ca, până la vacanța de vară, ciclul primar și cel gimnazial să fie deschise, președintele Societăţii Române de Microbiologie a răspuns: ”La copiii mici, utilizarea măștilor o să fie foarte dificilă. Nu putem să ne gândim că lucrul acesta este ușor de realizat. Probabil că o să trebuiască să vedem exemple și în alte țări, este foarte important, mai ales că noi avem un mic decalaj față de alte țări care probabil vor începe să dea drumul la măsurile de relaxare înaintea noastră, și putem să vedem dacă aceste măsuri reprezintă o soluție. (…)

Dacă ne hotărâm, eu așa aș face: aș începe cu universitățile, eventual cu liceele și, într-o a doua fază, să ne gândim să introducem posibilitatea de a reporni anul școlar la ciclul gimnazial și la școala primară. Dar, repet, elementul esențial va fi numărul de elevi din clasă. E bine să nu depășim numărul de 15 elevi într-o clasă, ceea ce permite spațierea lor în clasă. O să trebuiască decalate pauzele, adică să nu iasă toți elevii în același timp în pauză.”

Citește și: 

1 COMENTARIU

  1. Ne lasati cu scoala asta??!!Viata e mult mai importanta decat scoala!!Asteptam cu teroare ac moment in care copiii vor trebui sa mearga la scoala si cand nu stim de la o zi la alta daca mai suntem printre cei sanatosi si copiii nostri si noi!!Odata luat virusul asta modificat cu secvente de HIV,suntem zombi !!Nu stim sa gestionam o astfel de situatie ca si parinti,ne puneti intr un mare pericol si complicatie…Poate gasit solutia de termina cumva ac an scolar,on line si vom mai vedea ce va fi …Poate pana in Septembrie ,pana la noul val din lunile de iarna,se gaseste totusi o modalitate medicala de protectie,un antidot ceva..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.