Ordonanța de urgență pentru decontarea navetei elevilor, adoptată de Guvern. Anunțul ministrului Educației

0
Foto: digi24.ro

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, ordonanța inițiată de Ministerul Educației și Cercetării care reglementează decontarea transportului elevilor de nivel liceal şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, a anunțat, pe Facebook, ministrul Educației, Monica Anisie.

”Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Următorul aspect care va fi reglementat este acela ca începând cu anul școlar 2020-2021 elevii să poată circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară”, a scris Monica Anisie.

Comunicatul Ministerului Educației pe această temă:

Guvernul României a adoptat în ședința de marți, 4 februarie 2020, Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, prin care este reglementată și, în același timp deblocată, decontarea navetei pentru elevi.

Ordonanța inițiată de Ministerul Educației și Cercetării reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Modificarea era imperativă pentru armonizarea legislației existente cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece generează o diferență de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ulterior aprobării acestei ordonanțe de urgență, Ministerul Educației și Cercetării va elabora o hotărâre de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonanțe.”

Raluca Turcan: Acordarea de licenţe transportatorilor ar putea fi condiţionată de oferirea gratuităţii pentru elevii navetişti

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marți, că Executivul evaluează posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de acordarea unor gratuităţi pentru elevii navetişti, relatează Agerpres. 

În debutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Ludovic Orban a reamintit că sesizarea PSD asupra proiectului în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, a fost admisă de către Curtea Constituţională. El a întrebat-o pe Raluca Turcan dacă a pregătit o soluţie în acest sens.

Da, există o soluţie în doi paşi. Aşteptăm decizia şi motivarea Curţii Constituţionale. Astăzi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a scoate noţiunea de abonament din Legea educaţiei naţionale, pentru a pune Legea educaţiei naţionale în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetişti, cursele parcurse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală şi inclusiv posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetişti. Şi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a corecta această gravă deficienţă care, practic, duce la nerespectarea unui articol constituţional pentru elevi, şi anume educaţie gratuită”, a spus Turcan.

Premierul Ludovic Orban declara pe 29 ianuarie că nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a admis sesizarea PSD asupra proiectului în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

„Nu sunt de acord cu decizia Curţii. Asta nu înseamnă că nu o să căutăm soluţii pentru a rezolva problemele, chiar în condiţiile în care Curtea Constituţională, după părerea mea, trebuia să ţină cont de diferenţa între ordonanţă de urgenţă, pe care nimeni nu a văzut că este neconstituţională şi nimeni nu a văzut că generează efecte extrem de negative pentru copiii, rudele şi părinţii noştri printr-un transport public total neadecvat şi prin care nu se poate conferi siguranţă şi confort. Noi am găsit o soluţie pentru a rezolva aceste probleme. Văd că în privinţa analizei CCR practic validează ordonanţa de urgenţă care a fost clar neconstituţională şi care provoacă efecte extrem de negative în viaţa societăţii”, a precizat Orban.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.