Asociațiile de elevi din Constanța și București cer președintelui României să nu promulge Legea pentru protecția cadrelor didactice

0
Foto: facebook.com/ Asociația Elevilor din Constanța

Asociațiile de elevi din Constanța și București îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea pentru protecția cadrelor didactice, spunând că aceasta oferă profesorilor ”posibilitatea de a comite abuzuri fără a fi sancționați”. Reprezentanții elevilor solicită de asemenea Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul în care legea va fi promulgată. 

Elevii critică proiectul adoptat de Parlament și spun că acesta ”atentează la echilibrul relațiilor de la nivelul școlilor, dintre elevi, profesori și părinți, oferind o putere nejustificată de a comite abuzuri anumitor cadre didactice”.

”În contextul haosului din sistemul de învățământ românesc, considerăm crucial ca valoarea promovată de către stat să fie dialogul dintre actorii educaționali, ci nu supremația unora. Mai mult decât atât, legea prevede sancționarea amenințării sau agresiunii asupra unui cadru didactic, faptă ce este deja pedepsită în acest moment de către Codul Penal indiferent de profesia pe care victima o urmează”, se arată într-un comunicat al elevilor.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:

Legea pentru protecția profesorilor strică echilibrul sistemului de învățământ! Asociațiile de elevi din România cer Președintelui României să nu o promulge!

Asociațiile de elevi din Constanța și București cer Președintelui României să nu promulge Legea pentru protecția cadrelor didactice, aceasta oferind profesorilor posibilitatea de a comite abuzuri fără a fi sancționați. Totodată, reprezentanții elevilor solicită Avocatului Poporului, doamna Renate Weber, să sesizeze Curtea Constituțională în cazul în care legea va fi promulgată. 

În data de 3 februarie, Senatul României a adoptat proiectul legislativ nr. 592/2016, prin care se acordă o serie de drepturi cadrelor didactice, printre care și prezumția de veridicitate a afirmațiilor acestora. Astfel că, în ipoteza în care un profesor acuză un elev pe nedrept, acuzațiile vor fi considerate adevărate până la proba contrarie. 

Drept exemplu, dacă un profesor jignește un elev, iar elevul îi răspunde acestuia pe un ton mai ridicat, iar profesorul decide să sesizeze instanța pentru acest lucru, spunând că elevul l-a insultat, atunci acuzațiile se consideră adevărate dacă elevul nu poate dovedi că este nevinovat. Astfel, având în vedere cultura fricii cultivată în sistemul de învățământ românesc, există șanse mari ca ceilalți elevi din clasă să nu îl ajute. În acest context, elevul ar putea fi condamnat fiind nevinovat. 

Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că această lege atentează la echilibrul relațiilor de la nivelul școlilor, dintre elevi, profesori și părinți, oferind o putere nejustificată de a comite abuzuri anumitor cadre didactice. În contextul haosului din sistemul de învățământ românesc, considerăm crucial ca valoarea promovată de către stat să fie dialogul dintre actorii educaționali, ci nu supremația unora. 

Mai mult decât atât, legea prevede sancționarea amenințării sau agresiunii asupra unui cadru didactic, faptă ce este deja pedepsită în acest moment de către Codul Penal indiferent de profesia pe care victima o urmează. 

În acest sens, asociațiile de elevi cer Președintelui României să ia măsuri în sensul cultivării spiritului de dialog pe care proiectul de viziune al acestuia asupra sistemului de învățământ, România Educată, îl plasează în centrul unui proces instructiv-educativ eficient.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here