Ministrul Educației: Este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție

0
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Ministrul Educației, Monica Anisie, a cerut, miercuri, într-o videoconferință cu inspectorii școlari generali și cu reprezentanții organizațiilor sindicale și ai asociațiilor de părinți, să nu se mai înceapă cursurile în unitățile de învățământ imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție. Videoconferința a fost organizată ca urmare a cazurilor de gripă apărute în școli și a deciziilor de suspendare a cursurilor în mai multe unități de învățământ, la aceasta participând și ministrul Sănătății, Victor Costache.

”Este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ”, a spus Monica Anisie.

Solicitarea a fost făcută la o zi după ce Școala 133 din Capitală a fost evacuată, mai mulți elevi ajungând la spital în urma procedurilor de dezinfecție. De asemenea, ISMB a anunțat, marți, suspendarea cursurilor, din cauza gripei, în anumite clase din nouă școli și grădinițe bucureștene.

Comunicatul integral al Ministerului Educației și Cercetării:

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, luând cunoștință de cazurile de gripă apărute în ultima perioadă în diferite unități de învățământ, a dispus următoarele măsuri: organizarea unei videoconferințe alături de ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, și încheierea unui protocol de colaborare între cele două ministere, în vederea prevenirii și combaterii acestor situații pe viitor.

Astfel, ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, și ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, au organizat miercuri, 22 ianuarie 2020, o videoconferință cu inspectorii școlari generali, reprezentanții organizațiilor sindicale și asociațiilor de părinți. Aceasta a fost convocată ca reacție rapidă la problema numeroaselor cazuri de gripă și a deciziilor de suspendare a cursurilor în mai multe unități de învățământ.

Ministrul Monica Cristina Anisie a subliniat că toți factorii decizionali trebuie să aplice măsurile adecvate acestui context pentru a asigura starea de bine a copiilor în școlile din România și pentru a diminua riscul de epidemie:

„Solicitarea mea către inspectoratele școlare județene vizează: nevoia de monitorizare cu atenție a situațiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educației și Cercetării în privința acestor cazuri și menținerea unei legături permanente cu direcțiile județene de sănătate publică precum și cu directorii unităților de învățământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ.”

Cei doi miniștri au declarat că este redactat deja un Protocol de Colaborare care detaliază măsurile de aplicat. Acesta urmează să fie transmis către inspectoratele școlare județene și direcțiile județene de sănătate publică în cursul zilei de astăzi. Astfel, readucem în atenția acestor instituții lista de măsuri prevăzută în nota nr. 28936 din 02.03.2016, transmisă de Monica Cristina Anisie în perioada în care era Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației.

Ministrul Victor Sebastian Costache a informat că Ministerul Sănătății a luat măsurile specifice necesare pentru combaterea epidemiei de gripă. „Este important să avem o legătură operativă pe axa inspectorate școlare județene/școli – direcții de sănătate publică. Astfel, putem realiza prevenirea și combaterea potențialelor cazuri de îmbolnăvire cu implicarea tuturor factorilor. Ca practician, eu însumi știu cât de mult contează să respectăm măsurile minime de igienă”, a punctat Victor Sebastian Costache.

La videoconferință au mai participat secretarii de stat Luminița Barcari și Irina Elisabeta Kovacs (Ministerul Educației și Cercetării), Nelu Tătaru (Ministerul Sănătății), directorul Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Mioara Comana și directorul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Cristina Pelin.

Prezenți, de asemenea, la videoconferință, liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar (Simion Hancescu – FSLI și Marius Nistor – FSI „Spiru Haret”) și președintele FNAP-IP (Iulian Cristache) și-au exprimat susținerea pentru demersurile MEC de a le asigura cadrelor didactice și elevilor climatul de siguranță, avansând, în același timp, o serie de propuneri referitoare la diverse aspecte ce țin de sănătatea acestora.

***

Alte informații

Examinarea şi evaluarea stării de sănătate acordate prin asistență medicală în școli se realizează în conformitate cu prevederile ordinului comun MEC – MS nr. 5.298/2011, care aprobă Metodologia de examinare a stării de sănătate a preșcolarilor şi elevilor din unitățile de învățământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Ministerul Sănătății are deja programată pentru perioada următoare, în cadrul ședinței Comisiei de medicină de urgență și dezastre, din 4 februarie a.c., discutarea cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării a noului ordin privind asistența medicală acordată în unitățile de învățământ.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here