AEC dă Guvernul în judecată și cere anularea hotărârii care blochează reducerile pentru transport județean

0

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a chemat în instanță Guvernul, Ministerul
Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării și cere anularea Hotărârii de Guvern nr. 309/1996, care ”blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean”.

”Atragem atenția asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Elevii din Constanța cer premierului și ministrului Educației și Cercetării să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:

”Reducerile elevilor la transportul județean, blocate de o hotărâre de Guvern din 1996! AEC cheamă Guvernul României în instanță pentru anularea ei!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a chemat Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în instanță la începutul acestei săptămâni pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 309/1996, care blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean.

AEC a început demersurile pentru obținerea reducerilor elevilor la transportul județean, în conformitate cu art. 84, alin. (1) și (2) din Legea educației naționale în urmă cu un an și jumătate. După multiple discuții cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța, AEC a recurs la inițierea unei acțiuni în justiție. Tribunalul Constanța a respins cererea inițială, motivând că nu este de responsabilitatea Consiliului Județean să acorde reducerile, fundamentând pe două acte normative: Ordinul Ministrului Învățământului nr. 4055/1996 (abrogat, în urma demersurilor AEC de către Ministerul Educației, prin OMEN nr. 4223/2019 și HG nr. 309/1996).

Motivul pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicție legislativă. Art. 84 din Legea educației prevede dreptul elevilor la „tarif redus” pentru transportul județean. Acest drept presupune obligația operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceștia să primească din partea consiliilor județene, compensații de serviciu public care să acopere pierderile suferite.

Acest procedeu a fost adoptat de România și prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană.

Totuși, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), „elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare.”.

Aceasta este o contradicție, deoarece presupune faptul că unitățile de învățământ primesc banii pentru aceste reduceri, ci nu operatorii, așa cum ar fi firesc din punct de vedere economic. În schimb, din 1996 și până în momentul de față, din discuțiile purtate în decursul acestui an cu reprezentanții direcției de finanțe a MEC, nu s-au acordat niciodată bani către școli în vederea decontării reducerilor elevilor la transportul județean.

Atragem atenția asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii.

În acest sens, Asociația Elevilor din Constanța a transmis încă din luna aprilie o cerere către Guvern, prin care solicitam abrogarea acestui act, alături de un draft pentru o nouă Hotărâre de Guvern care să aprobe normele de aplicare pentru reducerile elevilor, adaptate la contextul economic și juridic actual. Din cauza faptului că nu am primit un răspuns, la începutul acestei săptămâni, Asociația Elevilor din Constanța a inițiat o acțiune în anularea acestui act normativ.

Solicităm, pe această cale, domnului Prim-ministru al României, Ludovic Orban, dar și doamnei ministru al educației și cercetării, Cristina-Monica Anisie, să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.