Monica Anisie anunță o consultare publică pe tema structurii anului școlar viitor. Ce spune despre Evaluarea Națională transdisciplinară

0
Foto: digi24.ro

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a punctat, joi seară, într-o emisiune televizată, două mari greșeli care s-au făcut, în ultimii ani, în sistemul de educație românesc: numărul mare de ”hârtii” cu care au fost încărcați profesorii și ”presiunea care se realizează asupra elevului prin programele și numărul de ore de la clasă”. Ministrul a vorbit în aceeași emisiune despre modificarea structurii anului școlar 2020-2021, dar și despre Evaluarea Națională transdisciplinară pe care ar trebui să o susțină, conform legii, elevii aflați acum în clasa a VII-a. 

Monica Anisie a anunțat încă de joi, când a preluat mandatul de ministru al Educației, că vrea modificarea structurii anului școlar viitor.

Voi avea în vedere să am o consultare publică pe tema aceasta a structurii anului școlar, având în vedere disfuncționalitățile din structura anului 2019-2020 care i-a pus încurcătură atât pe profesori, cât și pe elevi sau pe părinți. Trebuie să facem o distincție între ceea ce înseamnă anul acesta școlar și am precizat foarte clar că nu voi bulversa în niciun fel sistemul pentru că îmi doresc de la acest mandat să fie unul predictibil și să se bazeze pe stabilitate.

S-a vorbit de atâtea ori despre reformă. Toți miniștri care au venit – Să mai facem câte ceva, să mai schimbăm pe ici, pe colo, să mai cârpim în stânga sau în dreapta. Cred că a venit momentul să ne gândim foarte bine la ceea ce facem și la deciziile pe care le luăm. Nu putem să luăm o decizie fără să avem un studiu în spate, fără să vedem cu ce afectăm pe elevi, pe profesori”, a declarat ministrul Educației, joi seară, la emisiunea ”Tema Zilei”, de la TVR 1.

Evaluarea Națională din 2021

În acest context, Monica Anisie a dat exemplul elevilor aflați acum în clasa a VII-a care, conform Legii educației, ar trebui să susțină în 2021 Evaluarea Națională la mai multe probe, transdisciplinar.

Nu putem în fiecare an să mai venim cu ceva nou, să mai bulversăm lucrurile, părinții să nu știe… Sunt elevii de clasa a VII-a în acest moment, acești elevi pe care toată lumea îi numește generația de sacrificiu… Eu sunt profesoară și chiar am predat la clasa a VII-a până ieri, alaltăieri. Toți copiii mă întrebau, și părinții: Doamna profesoară, ce știți despre ce se întâmplă cu noi? Cum vom da noi examenele?

În conformitate cu legea, la momentul acesta, acești elevi ar trebui să fie evaluați după o structură care ar impune transdisciplinaritatea. Noi nu am predat în stilul acesta. Cum aș putea să evaluez un elev pe o metodă care nu a fost implementată? Prin urmare, trebuie să găsim soluția cea mai bună și mă voi consulta în sensul acesta chiar și cu colegii profesori, cu sindicatele, dar și cu comisia de educație din Parlamentul României pentru că există acolo o inițiativă legislativă care să proroge termenele implementării acestei viziuni a Legii educației”, a precizat ministrul.

Greșelile din sistem

Întrebată de moderatorul emisiunii care au fost cele mai mari greșeli din sistemul de educație românesc din ultimii ani, Monica Anisie a spus că acestea ”sunt multe”, dar a punctat două dintre ele care i-au afectat și pe profesori și pe elevi.

”Aș puncta o încărcătură foarte mare, o presiune asupra profesorului în ceea ce privește realizarea documentelor școlare, acele hârtii de care vorbesc toți profesorii (…) Greșit total acest sistem în care profesorul trebuie să-și realizeze dosare și iarăși dosare care să cuprindă tot felul de hârtii.

O altă greșeală: încărcătura foarte mare, presiunea care se realizează asupra elevului prin programele și numărul de ore de la clasă. Ce mai poate face un copil de clasa a V-a sau a VI-a în intervalul 17.30 – 19.30 când are oră de Matematică sau oră de Limba română? Copilul acela e deja obosit. Cum să mai aibă drag de școală, cum să se mai concentreze asupra lecției când el este deja poate pornit de acasă de dimineață…”, a spus Monica Anisie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.