Profesoară de engleză, reclamată după ce a predat elevilor o lecție în care a folosit cuvântul ”foot”

0
Foto: gorjeanul.ro

O profesoară de limba engleză din Cluj a fost reclamată de mama unui elev pe motiv că a folosit cuvinte vulgare la oră. Mai exact, profesoarei i s-a reproșat faptul că a folosit cuvântul „foot” („oo” se pronunță „u” în engleză) atunci când a predat elevilor de clasa a III-a lecția despre părțile corpului.

„Sunt profesoară de limba engleză. Am avut lecția „Human body” la clasa a III a. Cuvantul „foot” (care se regăsește în carte) în limba engleză înseamna „picior, laba piciorului”. Acest cuvânt se pronunță „fut”, doi de „o” în limba engleză se citesc „u”. În ultima săptămână de școala din decembrie, a venit la scoală mama unui elev să mă reclame pe motiv că folosesc cuvinte vulgare la oră. Doamna nici măcar nu a venit la mine, s-a dus direct la director.

Directorul nestiind despre ce e vorba, m-a chemat in cabinetul dansului sa discutam problema. Va jur ca in primele 5 minute abia am reusit sa articulez un „aaa” intrucat am nimerit sub artileria vocala a mamei. Initial nu am stiut despre ce e vorba apoi am inteles ca doamna era focalizata pe laba piciorului din engleza, adica pe „fut” (pronuntie), „foot” (scriere)”, povestește profesoara pe Facebook.

Profesoara relatează că a îincercat să îi explice mamei elevului că ”foot” nu e un cuvânt vulgar: ”am venit chiar cu dictionarul, i-am aratat pronuntia, semnele din paranteza dar doamna era nu si nu!  M-am enervat si am intrebat-o pe doamna de unde stie copilul ei ca acest cuvant „fut” e vulgar si unde l-a auzit? Vreau sa va spun ca aceasta discutie a durat o ora, timp in care eu trebuia sa fiu la alta ora ( s-a dus o colega in locul meu la clasa dar eu am pierdut o ora)”.

Lucrurile nu s-au rezolvat, adaugă profesoară, pentru că a mama în cauză a depus o reclamație, iar Inspectoratul Școlar Județean Cluj a trebuit să deschidă o anchetă.

”Saptamana aceasta, am primit un telefon de la ISJ si desi i-am explicat doamnei inspector despre ce este vorba, luni trebuie sa ma prezint acolo pentru a explica situatia. Doamna a facut reclamatie si este hotarata sa mearga mai departe sa ma scoata din invatamant. Doamna este „potenta financiar” si manager al unei firme din oras.

Directorul este speriat ca din cauza mea va avea brigada in scoala intrucat stie cu ce se ocupa doamna si ce influenta are in „cercurile inalte”. Colegii mei se uita ciudat la mine si susotesc pe la colturi. Culmea e ca au aflat si copiii. Imaginea mea este patata. In 17 ani de invatamant nu mi s-a intamplat asa ceva niciodata si nu am avut nicio reclamatie.

De ce trebuie sa trec prin acest stres intrucat nu sunt vinovata cu nimic. Daca eu fac de suparare un avc pana luni, cine imi da inapoi sanatatea? Cum este posibil asa ceva?. Eu stiu ce am de facut, imi angajez si un avocat la nevoie dar pana unde lasam alte persoane sa ne distruga viata? Stresul la care sunt supusa in aceste zile si alaturi de mine si familia mea cum imi va afecta sanatatea? Nu am fost om in aceste zile. Pana unde merge ura asta fata de cadrele didactice? De ce nu ne lasati sa ne facem meseria?”, scrie profesoara.

Reacția Inspectoratului

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj susţin că instituţia nu a fost sesizată oficial în cazul profesoarei care a predat la lecția de engleză despre ”Human Body” și cuvântul ”foot”, scrie europafm.ro.

Totuși, reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj transmit că a existat un apel telefonic pe această temă, luna aceasta, însă instituția nu a primit suficiente date pentru a porni o anchetă în cazul folosirii cuvântului ”foot” într-o lecție de limba engleză.

Există doar o sesizare telefonică, nu există nimic înregistrat. Se fac în acest moment verificări. Nu cred că este o chestiune serioasă, după părerea mea. Dacă e vorba de o chestiune lingvistică doar, bineînțeles că nu se pune problema organizării unei comisii de cercetare. Reclamații de genul acesta avem foarte des”, a declarat Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj, pentru Monitorul de Cluj.

La începutul lunii ianuarie, s-a primit un telefon la Inspectorat, o persoană care nu şi-a spus numele a descris situaţia fără a preciza şcoala unde s-ar fi întâmplat un asemenea incident. A rămas să trimită o sesizare scrisă cu toate detaliile, sesizare care nu a mai ajuns la noi”, spune și Amalia Gurzău, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar.

Ea mai precizează că în prezent nu se desfăşoară nicio anchetă pe această temă la ISJ Cluj, neexistând înregistrată plângere oficială. „Nu ştim nici măcar unde s-a întâmplat situaţia descrisă”, a mai precizat Amalia Gurzău.

Citește și Ecaterina Andronescu, despre greșelile din manuale: Nu mă întrebați pe mine de greșelile altora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.