Cazul profesoarei de engleză din Cluj: ”Susținerea oamenilor m-a făcut să cred că nu suntem o societate pierdută”

0
Foto: pixabay.com

Profesoara de engleză din Cluj, căreia o mamă i-a reproșat că folosește cuvinte vulgare la oră (”foot”) spune că, în urma numeroaselor mesaje de susținere pe care le-a primit, nu a trebuit să mai dea explicații la Inspectoratul Școlar. ”Nu a mai fost nevoie de prezența mea în acel loc”, scrie profesoara, adăugând în glumă: ”Sper ca o parte dintre elevii mei să nu înceapă să mă strige: Doamna Foot!”

Profesoara, care a preferat să rămână în anonimat, spune că mesajul prin care anunța că o mamă a reclamat-o pentru că a folosit cuvântul ”foot” la ora de engleză era ”un strigăt de durere, de disperare al unui om care și-a făcut mereu profesia cu drag, care a avut o legatură apropiată cu elevii săi, un simplu profesor care nu a înțeles unde a greșit”.

”Susținerea oamenilor din mediul online mi-a umplut inima de bucurie și m-a făcut să cred că încă mai avem speranțe, că nu suntem o societate pierdută, că împreună putem schimba lucruri, că pot spera că împreună, părinți și profesori, putem crește oameni cu caractere adevărate”, spune profesoara.

Mesajul profesoarei, preluat pe Facebook de utilizatorul care i-a făcut cunoscut cazul:

”În primul rand, vreau sa va multumesc pentru intreaga sustinere si pentru pastrarea anonimatului.

Într-o societate in care profesorul e mereu criticat, nu am realizat nici macar 5 secunde ca voi avea parte de asa multa sustinere din partea tuturor. Am citit toate articolele, toate comentariile de sustinere , chiar si criticile. Mesajul meu privat catre dvs nu a vrut sa ceara nici mila fata de mine, nici dispret fata de acea mamica.

Acel mesaj era un strigat de durere, de disperare al unui om care si-a facut mereu profesia cu drag, care a avut o legatura apropiata cu elevii sai, un simplu profesor care nu a inteles unde a gresit. Limba lui Shakespeare e o limba care te ajuta sa iti stimulezi imaginatia, creativitatea iar comunicarea cu ceilalti iti ofera incredere in propria persoana si te ajuta sa te dezvolti personal. 

Au trecut aproape 17 ani de cand sunt la catedra, timp in care am invatat si educat mii de elevi. Am fost un profesor exigent, empatic, corect, altruist, prietenos, am fost chiar si un profesor nervos dar mi-am facut mereu datoria.

Cuvantul ‘foot’ a strans de-a lungul timpului multe chicoteli, coate date prin banci, rasete, fete imbujorate dar niciodata reclamatii. Nu as vrea sa spun ca doamna poate a vrut sa transforme notele fetei sale intr-o vendeta personala. Vreau sa cred ca poate doamna a avut o zi proasta si i-a picat toata supararea pe mine uitand poate ca profesorul este in primul rand om, ca are şi el suflet, ca sufera, iubeste, spera, ca are vise, ca are o familie, ca poate niste cuvinte aruncate la suparare sau indiferenta ii pot rani familia, sanatatea, lucruri greu irecuperabile. Ca poate acel profesor a renuntat la multe pentru a-si implini visul.

E atat de usor sa judeci! Nu mi-a parut rau niciodata pentru alegerea facuta. Am stiut mereu ca aceasta a fost menirea mea. Am muncit cu multa pasiune, cu dragoste fata de elevii mei, cu credinta ca rezultatele muncii mele se vor vedea mai tarziu, peste ani, atunci cand elevii mei se vor integra în societate.

Sustinerea oamenilor din mediul online mi-a umplut inima de bucurie si m-a facut sa cred ca inca mai avem sperante, ca nu suntem o societate pierduta, ca impreuna putem schimba lucruri, ca pot spera ca impreuna, parinti si profesori putem creste oameni cu caractere adevarate. 

Vreau sa le transmit celor care au urmarit acest caz ca este datoria inspectoratului sa cerceteze fiecare reclamatie, doar ca sustinerea dvs, a tuturor oamenilor din tara a fost atat de mare incat nu a mai fost nevoie de prezenta mea in acel loc. Voi ati fost vocea mea in aceste zile! Cred ca impreuna putem schimba lucrurile si sanctiona toate derapajele inca existente in invatamant, care ne afecteaza, atat pe noi cat pe copii. De data aceasta, vocea voastra a fost mult mai puternica decat interesele lor. 

As dori sa imi pastrati identitatea atat a mea cat si a acelei mamei pentru ca nu imi doresc sa fac vreun rau copilului. Aceasta nu are nicio vina. Daca voi expune mama, voi expune si copilul acesteia care va avea de infruntat atacurile verbale poate din partea colegilor, rudelor, vecinilor sau necunoscutilor. Nu este vina acesteia ca mama nu si-a putut stapani nervii sau orgoliul personal. 

Sper ca o sa intelegeti ca decizia mea este mai presus de mine si vizeaza in primul rand interesul copilului. Cred ca toti cei care sunt parinti si nu numai sunt in asentimentul meu ca acest copil nu trebuie sa sufere indiferent de ce a facut mama sa.   Pentru mine, sustinerea tuturor este mult mai importanta decat indicarea mamei cu degetul.
Sper ca o parte dintre elevii mei sa nu inceapa sa ma strige: Doamna Foot!”

Citește și Profesoară de engleză, reclamată după ce a predat elevilor o lecție în care a folosit cuvântul ”foot”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.