Proiect. Transportul în comun, gratuit pentru elevii bucureșteni din învățământul obligatoriu

0

Elevii bucureșteni din învățământul preuniversitar obligatoriu vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun ale STB (fostă RATB), prevede un proiect de hotărâre ce se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), programată pentru miercuri, 12 decembrie 2018.

UPDATE: Proiectul a fost adoptat cu modificări. Detalii aici

”Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toți elevii din învățământul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituții de învățământ din Municipiul București, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului București”, se arată în proiect.

Conform raportului de specialitate, ”Primaria Municipiului Bucuresti desfasoara o activitate sustinuta pentru a sprijini prin toate formele legale imbunatatirea conditiilor in care se desfasoara activitatea de invatamant in Municipiul Bucuresti, inclusiv atragerea calatorilor tineri catre transportul de suprafata si incurajarea utilizarii transportului in comun in detrimentul vehiculului personal.”

”Elevii din invatamantul preuniversitar obligatoriu trebuie sa beneficieze de accesul liber la unitatile scolare in care activeaza pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Primaria Municipiului București si operatorul propriu de transport au inregistrat de-a lungul anilor solicitari din partea cetățenilor bucureșteni, cu privire acordarea transportului gratuit pentru elevii cu varsta de pana la 18 ani. (…)

Indiferent de veniturile familiei din care fac parte, toti copiii cetatenilor cu domiciliul in Municipiul Bucuresti trebuie sa aiba parte de acces liber la sistemul de transport public din Municipiul Bucuresti. Totuși un beneficiu acordat prin reglementări legale, mai ales in conditiile in care vorbim de o categorie ce nu are venituri proprii si anume elevii, trebuie promovat si facilitat”, se precizează în document.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, elevii din învătământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafată, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

În cazul în care proiectul va fi adoptat de CGMB, acesta va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data aprobării.


Reacția Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) solicită gratuitate la transportul local în comun pentru toţi elevii bucureșteni, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu.

AEBI solicita primarului general al Capitalei şi consilierilor generali sa susţina un amendament, în urma caruia transportul în comun sa fie gratuit pentru toţi elevii bucureşteni, nu doar pentru cei din învaţamântul obligatoriu. Consideram ca adoptarea hotarârii în forma actuala i-ar discrimina pe elevii din clasele a XI-a şi a XII-a şi ar reprezenta o încalcare a principiului echitaţii, enunţat la art. 3 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi invocat în expunerea de motive a proiectului de hotarâre. Pentru identitate de raţiune, menţionam ca în celelalte unitaţi administrativ-teritoriale din ţara care aplica aceasta masura facilitatea este acordata pentru toţi elevii din învaţamântul preuniversitar, nu doar pentru cei din clasele I-X.”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației.

Potrivit sursei citate, părinții elevilor care folosesc atât metroul cât și transportul public local pentru a ajunge la şcoala plătesc anual 720 lei: ”Facând un exerciţiu de imaginaţie, diferenţa între costurile de transport pentru un elev din municipiul Bucureşti şi alocaţia pe care acesta o primeşte este de 264 de lei pe an. De aceea, dupa ce am achitat abonamentele, ramânem cu 264 lei care ar trebui sa fie suficienţi pentru mâncare, îmbracaminte, carţi, caiete etc. Acordarea gratuitaţii pentru elevii la transportul local în comun ar însemna un beneficiu de 25 de lei/luna în activul patrimonial al acestora prin scutirea unor costuri necesare pentru a ajunge la şcoala. În acest sens, solicitam tuturor consilierilor generali sa susţina adoptarea proiectului de hotarâre împreuna cu amendamentul mai sus amintit.”

Totodata, în susţinerea amendamentului propus facem precizarea ca acordarea acestei facilitaţi şi pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a ar putea reprezenta un argument în plus pentru ca aceștia sa continue cursurile şi dupa finalizarea celor zece clase obligatorii. Consideram ca acest subiect trebuie sa reprezinte un real interes în ochii decidenţilor locali, mai ales în contextul recentului raport al Bancii Mondiale, care arata ca în cazul României orice an în plus de şcoala faţa de învaţamântul obligatoriu aduce o creştere a venitului personal cu 11,4%. Astfel, efortul financiar al municipalitaţii se va întoarce pe termen lung”, conchide Asociația.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.