Evaluarea Națională transdisciplinară, amânată cu patru ani. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților

0

Proiectul care modifică Legea educației naționale și amână cu patru ani Evaluarea Națională transdisciplinară, prevăzută pentru 2021, a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. În Comisia de învățământ, deputații au adoptat un amendament care vizează și modificările la examenul de Bacalaureat. Proiectul a fost înaintat la Senat, care este camera decizională.

Inițiativa legislativă propune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Legea educației referitoare la examenul de Evaluare Națională. Legea în vigoare stabilește că elevii care au început clasa a V-a în anul şcolar 2017–2018 (elevii care sunt acum în clasa a VII-a) vor susține în 2021 o Evaluare Națională ce cuprinde șase probe. 

În proiect se arată că Evaluarea Națională, în forma prevăzută de lege, se va desfăşura începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2020-2021, aceasta însemnând peste patru ani, în 2024.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, fiind depășit termenul de 45 de zile în care plenul trebuia să se pronunțe.

 

Proiectul a primit raport favorabil în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, care a adoptat și un amendament care amână modificările prevăzute de Legea educației naționale pentru examenul de Bacalaureat:

”Examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2024-2025”. 

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, declara, recent, că va milita pentru păstrarea sistemului actual de susținere a examenului de Evaluare Naţională şi de admitere la liceu în ceea ce îi privește pe elevii care sunt în clasa a VII-a în acest an școlar. Ministrul a spus că susține prorogarea termenului prevăzut în Legea educației naționale pentru că ”nu putem, la momentul acesta, să cerem copiilor ceea ce noi, cadrele didactice, nu le-am oferit”.

Ce prevede Legea educației naționale – Evaluarea Națională:

  • ”La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
      • o probă scrisă la limba şi literatura română;
      • o probă scrisă la limba maternă;
      • o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;
      • o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;
      • o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;
      • o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.”
  • ”Rezultatele evaluării naţionale se înscriu în portofoliul educaţional al elevului.”
  • ”Evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2017 – 2018.” (elevii care sunt acum în clasa a VII-a).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.