Admiterea la colegii. Cîmpeanu: Am văzut îngrijorări că s-ar putea încuraja industria meditațiilor. Există soluții pentru a înlătura această teamă

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că examenul de admitere în clasa a IX-a la colegiile naționale, prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, reprezintă ”o șansă în plus pentru acei elevi care vor să își demonstreze performanța”. În ceea ce privește ”îngrijorările că s-ar putea încuraja industria meditațiilor”, ministrul a arătat că există soluții pentru ”a anihila această teamă”.

”Odată cu acest nou mod de admitere, vom putea să încurajăm excelența. Precizez faptul că este doar un proiect. (…) Am înțeles că este o problemă cu procentul de 90%. Da, este discutabil. Așteptăm opinii și vedem dacă propunerea asumată de Ministerul Educației este cea corectă sau nu.

Am văzut îngrijorări că s-ar putea încuraja industria meditațiilor. Fals, pentru că am precizat. Vă dau câteva soluții pentru a anihila această teamă, firească poate. Acele subiecte pot fi făcute, spre exemplu, la matematică de Societatea Română de Matematică. Este o instituție al cărei prestigiu nu poate fi pus în discuție. (…) Poate face subiecte pentru concursul propriu de admitere.

Sau pentru limba română – Institutul de Lingvistică. O altă variantă este să avem colective de experți, așa cum avem la Centrul de Examinare și Evaluare, care să facă aceste subiecte. O altă variantă este să avem subiecte comune pentru un grup de 10-20-30 de colegii naționale. Sunt variante pentru a înlătura această teamă de încurajare excesivă a industriei meditațiilor și de a avea acces, o spun de-a dreptul, doar acei elevi care fac meditații cu profesorii care vor face subiectele”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri, într-o emisiune la B1 TV.

Proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat în consultare publică până pe 24 august, prevede că unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național vor putea organiza, înainte de Evaluarea Națională, concurs de admitere în clasa a IX-a pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare.

Restul locurilor se vor ocupa prin repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale. Conform proiectului, elevii care nu au fost admiși în urma concursului pot participa la Evaluarea Națională în vederea repartizării computerizate.

Potrivit declarațiilor ministrului Educației, examenul de admitere la colegiile naționale ar urma să fie introdus din 2024, pentru elevii care încep în septembrie anul acesta clasa a VII-a.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.