Evaluarea Națională din 2021 și admiterea la liceu. Ministrul Educației: ”Este o fierbere în sistem, dar aș vrea să-i liniștesc pe părinți și pe copii”

0

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat, luni seara, la B1 TV, că va milita pentru păstrarea sistemului actual de susținere a examenului de Evaluare Naţională şi de admitere la liceu în ceea ce îi privește pe elevii care sunt în clasa a VII-a în acest an școlar. Ministrul a spus că susține prorogarea termenului prevăzut în Legea educației naționale pentru că ”nu putem, la momentul acesta, să cerem copiilor ceea ce noi, cadrele didactice, nu le-am oferit”.

”Este o fierbere în sistem pe tema examenelor naţionale, mai ales cum vor susține acești elevi de clasa a VII-a admiterea în clasa a IX-a. Am avut planuri cadru, am avut programe noi pentru aceşti copii şi ei au pornit în clasa a V-a cu o altă abordare. Așa ar fi trebuit să fie o altă abordare a învăţării şi evaluării. Numai că lucrul acesta nu s-a întâmplat, asta este realitatea şi trebuie să o recunoaştem cu toţii, fie că suntem profesori, fie că suntem părinţi. Nu ştiu de ce acest lucru nu s-a întâmplat și de ce ministerul nu a avut o politică în sensul acesta şi nu a dus mai departe ceea ce prevedea legea. Nu există acel portofoliu educaţional pe care ar trebui să-l prezinte copilul la momentul evaluării naționale și a admiterii în liceu, mă preocupă acest lucru. (…)

Părerea mea este că tot prin consultare publică – și am avut discuții și cu sindicatele, și cu reprezentanții părinților (…), părerea mea personală, pentru a nu-i influența pe ceilalți, este că va trebui să lăsăm lucrurile să curgă în felul în care sunt pregătiţi acum copiii, adică să păstrăm modul în care se realizează evaluarea naţională şi admiterea în liceu pentru aceşti copii şi să prorogăm termenul prevăzut în Legea educaţiei naţionale pentru că nu putem, la momentul acesta, să cerem copiilor ceea ce noi, cadrele didactice, nu le-am oferit”, a spus ministrul Educaţiei, luni seară, într-o emisiune la B1 TV.

”Avem o nouă lege în ceea ce privește numărul de ore, asta înseamnă că va trebui să regândim toate planurile cadru și toate programele într-un timp foarte scurt pentru că legea ne obligă să facem acest lucru. Aș vrea să-i liniștesc pe părinți și pe copii (…) și să spun că voi milita pentru păstrarea acestei modalități de Evaluare Națională și admitere în liceu, cel puțin pentru generația din 2012. Mai departe, având în vedere că venim cu alte planuri cadru şi alte programe, firesc ar fi ca generaţia care intră acum în clasa pregătitoare cu noile planuri cadru şi programe să meargă... ”, a mai declarat ministrul.

Mai mulți parlamentari au inițiat, în luna septembrie, un proiect de lege, în care propun amânarea modificărilor aduse examenului de Evaluare Națională ce ar urma să fie susținut de elevii care sunt acum în clasa a VII-a și aplicarea noilor reguli pentru cei care intră în clasa a V-a în anul școlar 2020-2021.

Ce prevede Legea educației naționale

Evaluarea Națională

  • ”La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
      • o probă scrisă la limba şi literatura română;
      • o probă scrisă la limba maternă;
      • o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;
      • o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;
      • o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;
      • o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.”
  • ”Rezultatele evaluării naţionale se înscriu în portofoliul educaţional al elevului.”
  • ”Evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2017 – 2018.” (elevii care sunt acum în clasa a VII-a).

Admiterea la liceu

  • ”Admiterea în învăţământul liceal sau în învăţământul profesional se realizează
    după următoarea procedură:

      • în cazul în care numărul de candidaţi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului;
      • în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% portofoliul educaţional al elevului, media de absolvire a învăţământului obligatoriu, precum şi media la probele de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.
      • În cazul mediilor egale, diferenţierea se face pe baza portofoliului educaţional al elevului.”
  • ”Admiterea la liceu se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2017 – 2018.” (elevii care sunt acum în clasa a VII-a).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.