Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală la Colegiul Naţional “Unirea” şi la Şcoala Gimnazială nr. 5 “Anghel Saligny” din Focşani, profesor Merito 2018, a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize, printre cei mai buni profesori din lume, din mii de aplicaţii. Global Teacher Prize este o competiţie organizată anual pentru a descoperi cel mai valoros profesor din lume, care va primi un premiu în valoare de 1 milion de dolari. Ana-Maria Rusu este a treia profesoară din România selectată în Top 50, după Mirela Tanc şi Manuela Prajea.
Topul reunește cei mai activi şi dedicaţi profesori din lume, iar nominalizarea profesoarei Ana-Maria Rusu vine în urma eforturilor ei în răspândirea educaţiei muzicale şi a activităţilor şi metodelor ei creative, prin care a ajuns la mii de elevi şi profesori din România, Republica Moldova şi diaspora, se arată într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, Ana-Maria Rusu este profesoară de 18 ani, imediat după ce a absolvit Conservatorul la Iaşi, iar în tot acest timp nu a încetat să inoveze şi găsească noi metode pentru a insufla copiilor de la clase o cultură muzicală generală, pe care altfel o pot deprinde mult mai greu mai târziu în viaţă.
În plus, a co-fondat platformele Mai multă Educaţie Muzicală în Şcoli şi Grădiniţe (MEMIS) şi www.edumuzicala.ro, cu sute de resurse şi idei de a adapta metode de educaţie muzicală la alte materii, ce sunt accesate de mii de profesori de toate disciplinele şi nivelurile, lunar.
Recent, a creat un ghid de activităţi pentru integrarea elevilor refugiaţi din Ucraina la orele din şcolile din România şi a publicat “Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizează educaţia muzicală pe înţelesul tuturor.
De mai mulţi ani, facilitează ateliere de metode de educaţie muzicală pentru sute de profesori de toate specialităţile, din toată ţara, colaborează cu Cantus Mundi şi dirijează coruri de elevi amatori şi a avut inclusiv olimpici şi foşti elevi de-ai ei, de la licee teoretice, care au devenit muzicieni sau profesori.
”Dintre criteriile de jurizare a competiţiei, Ana-Maria Rusu a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize pentru folosirea unor practici de instruire eficiente şi inovatoare, care sunt multiplicabile global, pentru rezultatele demonstrabile ale învăţării elevilor în clasă, pentru modul în care contribuie la formarea unor cetăţeni globali şi pentru impactul activităţii ei, din afara fişei postului, în comunitate dincolo de sala de clasă, care contribuie la îmbunătăţirea profesiei şi creşterea prestigiului carierei didactice.
De asemenea, recunoaşterea locală şi naţională a contribuit la această evaluare, profesoara fiind laureată MERITO în 2018 şi parte din reţele precum Cantus Mundi sau Aspire Teachers, profilul ei fiind descris aici”, se mai precizează în comunicat.
„E datoria noastră, a profesorilor, să le creăm copiilor o stare de bine. E necesar ca unui copil să îi oferi, pentru ca apoi să îți întoarcă și el același lucru“, spunea profesoara într-un interviu recent. “Sunt profesorul care cere ajutorul, care își cere scuze și care mulțumește.” În 2019, a susţinut un discurs TEDx, cu o abordare firească a conceptului de profesor, a importanței sale în parcursul traversat de fiecare dintre noi și de conștientizarea scopului său nobil.
În trecut, doar 2 profesoare din România au mai fost selectate în această prestigioasă competiţie în topul 50 global: Mirela Tanc, profesoară de Limba şi literatura română la Oradea, şi Manuela Prajea, profesoară de Matematică la Drobeta-Turnu Severin la acel moment, în prezent stabilită în S.U.A, unde continuă să predea la un colegiu.
Global Teacher Prize este o competiţie anuală pentru a descoperi cel mai valoros profesor din lume, câştigător al unui premiu de 1 milion de dolari, organizată de Fundaţia Varkey, în mai multe etape. Organizatorii competiţiei au publicat Topul 50 de anul acesta, ce va fi urmat de selecţia pentru Top 10, din care va fi ales laureatul premiului Global Teacher Prize 2023.