Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu două note – ordin aprobat. Ministerul Educației: Modificările au fost făcute în interesul elevilor

0

Ordinul ministrului Educației care prevede că, în anul școlar 2022-2023, mediile elevilor pot fi încheiate cu două note la o disciplină a fost aprobat. Ministerul Educației precizează că modificările aduse ROFUIP ”asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă”.

UPDATE Ordinul pentru modificarea ROFUIP cu privire la încheierea situației școlare a elevilor a fost publicat în Monitorul Oficial:

Ministerul Educației a anunțat că joi, 8 iunie, fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4.183/2022).

”Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:

  • în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. 
  • în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”, precizează ministerul.

”Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta.

Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor”, a mai transmis Ministerul Educației.

Declarații ale ministrului Educației, Ligia Deca:

  • Despre încheierea situaţiei şcolare: „Ştim cu toţii că nu mai este foarte mult timp până la încheierea cursurilor şi, în acest sens, avem două modificări majore pe care ordinul de ministru semnat astăzi le aduce. În primul rând, încheierea situaţiei şcolare în cazuri excepţionale, cum este cel de faţă, cu minimum două note sau calificative, de către profesorii care predau acele discipline, nu vorbim despre încheierea situaţiei şcolare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru.”
  • Despre eliminarea obligativităţii validării situaţiei şcolare de către consiliul profesoral: „De ce? Pentru că, din nou, având în vedere constrângerile de timp şi importanţa ca toţi elevii să aibă situaţia şcolară încheiată, am simţit nevoia să simplificăm procedurile fireşti, normale, prin care acest lucru se întâmplă. Din nou, asta nu înseamnă că situaţia şcolară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligaţie.

Citește și: Se prelungește perioada înscrierilor la Evaluarea Națională și BAC 2023. Probele de competențe de la BAC se vor susţine între 14 și 23 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.