Discuții la Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, părinților și sindicatelor pe tema calendarelor examenelor naționale UPDATE

0
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației - România

Reprezentanți ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor din educație au participat, marți, la Ministerul Educației, la o întâlnire cu ministrul Ligia Deca, pe tema examenelor naționale. La finalul discuțiilor, ministrul a declarat că ”încă suntem în calendar pentru a nu modifica datele probelor”. ”Toate semnalele pe care le-am avut şi în discuţia de astăzi şi în ceea ce priveşte renunţarea la grevă sunt în sensul în care ne apropiem de susţinerea examenelor în calendarul anunţat. Dar dacă nu vom fi în acel punct la sfârşitul acestei săptămâni, există măsuri pe care Ministerul Educaţiei le poate lua pentru a reduce riscul asupra elevilor”, a spus Ligia Deca.

UPDATE Ministerul Educației: ”În acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale”. Detalii aici.

UPDATE Reprezentanții asociațiilor de elevi acuză Ministerul Educației că nu i-a invitat la consultări: ”Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM) critică lipsa de dialog a Ministerului Educației și condamnă organizarea unor consultări false.

Marți, 6 iunie a.c., Ministerul Educației a anunțat organizarea unor consultări cu reprezentanții elevilor și părinților referitoare la greva profesorilor. Asociațiile de elevi nu au fost invitate, Ministerul organizând niște false consultări cu reprezentanți au unei structuri organizate prin ordin de ministru. Astfel, se încearcă din nou manipularea opiniei publice împotriva greviștilor, folosindu-se de elevi.

Considerăm că această minciună vine în scopul de a denatura opinia publică cu privire la grevă, lucru încercat de Minister în mod repetat în ultimele zile. Ministerul își doresc să se folosească de copii, sub pretextul examenelor naționale, pentru a antagoniza greviștii și a duce la oprirea grevei. Dacă într-adevăr s-ar dori găsirea unei soluții pentru susținerea examenelor naționale, Ministerul Educației ar susține mărirea salariilor profesorilor și ar consulta asociațiile elevilor, care au fost vocale în contextul grevei, participând la proteste, discuții, și propunând soluții pentru examenele naționale.

Suntem solidari cu profesorii noștri și îi încurajăm să nu oprească greva până când nu vor primi un răspuns la toate solicitările lor. Ne dorim profesori bine plătiți, care pot trăi decent din salariul lor. Manipularea Guvernului și Ministerului trebuie oprită de urgență, pentru că nu profesorii greviști sunt problema, ci Guvernul!”

UPDATE Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, după întâlnirea cu sindicaliştii din educaţie, reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor: „Mă aştept ca, odată cu apropierea de data examenelor, să existe această preocupare a cadrelor didactice pentru elevii care şi aşa sunt într-o situaţie de stres (…) şi vor veni în sprijinul propriilor elevi.

Toate semnalele pe care le-am avut şi în discuţia de astăzi şi în ceea ce priveşte renunţarea la grevă sunt în sensul în care ne apropiem de susţinerea examenelor în calendarul anunţat. Dar dacă nu vom fi în acel punct la sfârşitul acestei săptămâni, există măsuri pe care Ministerul Educaţiei le poate lua pentru a reduce riscul asupra elevilor. Însă trebuie să înţelegem că, pentru ca lucrurile să rămână pe făgaşul normal, trebuie să ne întâlnim la mijloc, trebuie să ajungem într-un punct în care cu toţii punem pe primul loc elevii. (…) Eu sunt convinsă că toţi cei prezenţi la întâlnire au înţeles foarte bine importanţa de a rămâne în calendarul anunţat pentru examenele naţionale.”

”Încă suntem în calendar pentru a nu modifica datele probelor. De aceea, am avut acest dialog astăzi, pentru a debloca situația. Am făcut apel încă o dată la federațiile sindicale, am expus încă o dată toate eforturile realizate de către Guvern, de către colegii noștri din Ministerul Educației și i-am rugat să se revină tocmai în ideea de a nu periclita aceste procese. Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii, că atunci vom putea să avem o evaluare exactă, la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunța care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales.”

UPDATE Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marți, că circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ, dintre care peste 10.000 de cadre didactice, au renunțat la grevă după adoptarea ordonanţei de urgență care prevede majorări salariale pentru angajaţii din educație. Detalii aici.

UPDATE Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Agerpres că sindicatele din educaţie au fost chemate la discuţii pentru stabilirea strategiei care se va adopta în perioada următoare. ”Este perioada examenelor, iar pe partea de participare la examene nu se poate asigura resursa umană necesară nici pentru supraveghere, nici pentru corectură”, a spus Marius Nistor. Acesta a precizat că sindicaliştii din educaţie vor organiza în ţară acţiuni de protest, majoritatea profesorilor fiind în continuare în grevă: ”Se organizează în continuare acţiuni de protest în ţară. O să vedem cu colegii de la FSLI dacă mai facem şi în Bucureşti.”


Reprezentanți ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor din educație au fost invitați marți, la Ministerul Educației, la consultări cu privire la ”demersurile necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”.

”Astăzi, 6 iunie 2023, începând cu ora 11.00, la invitația Ministrului Educației, Ligia Deca, la sediul Ministerului Educației va avea loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

Întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, a transmis, marți, Ministerul Educației.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat, marți, pentru Agerpres că greva personalului din învăţământ este îndreptăţită, însă ar trebui să fie găsită o soluţie de „compromis” astfel încât examenele naţionale să fie susţinute potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

„Sigur că este îndreptăţită (n.r. – greva profesorilor), sigur că aceşti profesori sunt nemulţumiţi, sigur că sunt umiliţi prin salarizare în special – un profesor debutant 2.400 de lei….Totul trebuie să aibă o limită şi limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să de examenele, în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european şi nu numai şi să nu le punem stop unor viitoare cariere profesionale. (…) este nevoie de un compromis pentru o perioadă scurtă de timp. Acesta a fost mesajul meu. Am ieşit alături de profesori primul. (…) Avem nevoie de profesori buni în sistem. Pentru aceasta trebuie să îi atragi pe viitorii absolvenţi. (…) Este clar că cel puţin astăzi şi mâine greva va continua”, a spus Iulian Cristache.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a lansat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, un apel către profesori să revină la şcoală pentru ca elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să poată susţine Evaluarea Naţională și Bacalaureatul.

”Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a până pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie.

Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor ca să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, declara Ligia Deca.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.