Ministerul Educației: În acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale

0

”În acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale”, a precizat, marți, Ministerul Educației, într-un comunicat de presă, dat publicității după întâlnirea cu reprezentanți ai elevilor, părinților și sindicatelor din educație. Ministerul a venit și cu o situație a personalului din învățământ aflat în grevă, precizând că, în perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care protestează a scăzut cu 4,78%. 

”Referitor la întâlnirea desfășurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vă comunicăm faptul că toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale. De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă”, se arată în comunicat.

În acest context, Ministerul Educației a prezentat pentru prima dată oficial o situație a angajaților din educație aflați în grevă (comunicată mai devreme și de Ligia Deca într-o conferință de presă), precizând că ”a centralizat constant informații statistice privind personalul din învățământul preuniversitar care a participat la protestul declanșat în 22 mai 2023”.

Ce transmite Ministerul Educației:

”Conform datelor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, situația, la nivel național, după adoptarea Ordonanței de urgență 53/2023, se prezintă astfel:

  • În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).
  • Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).
  • La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).
  • În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.
  • La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).
  • Precizăm că niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.
  • Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București. Situația este dinamică, fiind monitorizată în permanență.”

Examenul de Evaluare Naționale 2023 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe pe 19 iunie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației (înscrierea candidaților la examen se desfășoară în perioada 6—9 iunie).

Examenul de Bacalaureat 2023 va începe în data de 12 iunie cu probele de evaluare a competențelor, potrivit calendarului aprobat, iar prima probă scrisă, la Limba și literatura română, va avea loc pe 26 iunie. Perioada de înscriere a candidaților la examen a fost prelungită până la data de 9 iunie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.