Târg caritabil „Books & Snacks Day”, organizat de liceeni. O parte dintre cărți au ajuns în mini-bibliotecile amenajate pe holurile școlii FOTO

0
Colțul cititorului: Cărți pentru elevii Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin

A doua săptămână de școală a început pentru elevii Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin cu un târg caritabil. Fiecare clasă a avut un stand unde a vândut cărți, sucuri sau prăjituri făcute în casă, scopul fiind de a strânge bani pentru desfășurarea ”Conferințelor Blaga”. Conferința este un eveniment organizat lunar de Consiliul Elevilor și de liceeni-voluntari, cu sprijinul profesorilor, unde sunt invitați foști elevi sau foști profesori care pot inspira prin poveștile lor de viață. La prima conferință din acest an școlar, desfășurată miercuri, speaker a fost o profesoară care s-a mutat în Statele Unite.

”Conferințele Blaga” au fost reluate anul acesta după o întrerupere de trei ani din cauza pandemiei, spune Amira Najjar, președintele Consiliului Elevilor Mureș și al Consiliului Elevilor din școală. Târgul este organizat o dată pe an, fondurile strânse fiind folosite pentru organizarea conferințelor pe tot parcursul anului școlar.

Anul acesta, elevii au adus la târgul desfășurat în cantina liceului și intitulat ”Books & Snacks Day”, cărți, prăjituri și sucuri. Au fost multe cărți, povestește Amira, elevă în clasa a XII-a, iar volumele nevândute au fost donate bibliotecii școlii sau au ajuns în mini-bibliotecile amenajate pe holurile liceului (”Colțul cititorului”).

Despre acest târg, despre ”Conferințele Blaga” organizate de elevi pentru elevi și despre rolul lor aflăm mai multe detalii de la Amira într-un interviu acordat SparkNews.ro. Ne-am propus în acest fel să prezentăm un model de bună practică și de implicare a elevilor într-o școală, cu sprijinul profesorilor lor.

SparkNews.ro: Care a fost ideea acestui târg caritabil?

Amira Najjar: Noi organizăm de mulți ani de zile ”Conferințele Blaga”. Este vorba de o conferință pe lună, unde vine un speaker care este fost elev al liceului sau fost profesor – anul acesta am avut o fostă profesoară care s-a mutat în Statele Unite -, iar târgul caritabil a fost organizat pentru conferință. Am vrut să strângem bani cu ajutorul elevilor pentru a organiza aceste conferințe. Fiecare clasă trebuia să își facă un stand cu băuturi răcoritoare, calde, cu prăjituri, dulciuri, toate făcute acasă, nu cumpărate, și puteau de asemenea să aducă jucării sau cărți. Foarte mulți au adus cărți pentru a le vinde mai departe și cele care nu au fost vândute au fost donate bibliotecii. Clasele a IX-a au fost în special foarte implicate și chiar au strâns cei mai mulți bani pentru conferințe. Pe lângă clase, și biblioteca școlii a avut un stand cu aceleași produse în principal, dar mai multe cărți, unde au adunat bani pentru bibliotecă.

Câte cărți dintre cele rămase nevândute au ajuns în biblioteca școlii?

Undeva la 20 de cărți. Din ceea ce nu s-a cumpărat, unele s-au dus către bibliotecă, altele către mini-bibliotecile amenajate în corpul A, unde avem pe fiecare etaj niște canapele și mici etajere cu cărți. Elevii își pot lua o carte de acolo, o pot duce acasă, când termină de citit o aduc înapoi și pot lăsa, la rândul lor, alte cărți.

De când aveți amenajate aceste mini-biblioteci pe holurile liceului?

De cel puțin 10 ani de zile.

Câți bani ați strâns pentru conferințe și de ce aveți nevoie de ei?

Am strâns aproximativ 3.000 de lei. Avem nevoie în principal pentru materialele promoționale, pentru că aceste conferințe se adresează atât elevilor liceului, cât și celor din afară, cu condiția să se înscrie pentru a participa la eveniment. Îi folosim pentru bannere, pentru tricourile voluntarilor care reprezintă conferința (voluntarii conferințelor sunt membri ai departamentului de voluntari din cadrul Consiliului Elevilor) și pentru acel mic gift-bag oferit speakerilor.

Dar care este scopul acestor conferințe, ce urmăriți prin organizarea lor?

Ne propunem să aducem în fața elevilor un nou mod prin care se pot cunoaște prin intermediul unui vorbitor, ne propunem să le cunoască poveștile de viață, să extragă idei pe care le pot aplica pentru ei și, în același timp, să se dezvolte. Pe asta mizăm noi foarte mult în Consiliul Elevilor: dezvoltarea personală a elevilor.

Ai spus că invitatul de anul acesta a fost o fostă profesoară plecată în State. Cu ce se ocupă acolo?

Chiar ieri a fost conferința. Ne-a povestit că a fost la un teaching school unde a predat limba engleză pentru adulții care merg în State, adulții emigranți legal. Acum s-a retras din activitate.

Aduceți așadar modele de viață în fața elevilor…

Exact asta facem. Fiecare invitat are un speech, elevii pot pune întrebări pe parcursul speechului sau speakerul vine cu întrebări și elevii răspund, iar la final mai există o sesiune în care elevii pot adresa noi întrebări dacă au curiozități. Invitatul de ieri a vorbit, de exemplu, despre cum este viața în Statele Unite pentru un român și au fost întrebări diferite, pornind de la profesia pe care o are și până la stilul de viață. Au fost prezenți în sală atât elevi ai liceului, cât și foști elevi care au vrut să participe pentru că, din cauza pandemiei, conferințele nu s-au mai organizat de trei ani. Anul acesta au fost reluate.

Se implică și profesorii în organizarea conferințelor?

Se implică și profesorii, mai ales profesoara de engleză, Drescan Cristina. Ea este cea care contactează speakerii, ne dă idei, ne mai ajută și este cea care a venit inițial cu ideea.

V-ați gândit pe cine veți invita în lunile care urmează?

Urmează să avem o ședință în care voluntarii vor veni cu idei și propuneri pentru următorii speakeri. Cu siguranță, vor fi invitați cu povești interesante de la care fiecare va avea câte ceva de învățat.

Sursa foto: Facebook/ Liceul Lucian Blaga Reghin

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.