Monica Anisie, despre elevii cu medii mari care nu au intrat la liceu: ”Crescând mediile anul acesta, unii elevi au rămas nerepartizați”

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a comentat, luni, situația elevilor cu medii mari de admitere, unii dintre ei cu medii peste 9, care nu au fost repartizați la liceu. Ministrul a spus că, pe de o parte, acești elevi nu au intrat la liceul pe care și l-au dorit deoarece nu au completat un număr suficient de opțiuni, iar pe de altă parte, mediile au crescut anul acesta și părinții s-au ghidat după mediile din anii trecuți, din broșurile de admitere. În total, la nivel național, 8.570 de candidați nu au fost repartizați, în timp ce numărul locurilor rămase libere este de doar 3.400. Dintre elevii nerepartizați, 412 absolvenți au medii peste 8 (nouă elevi au media de admitere peste 9). 

Monica Anisie a fost întrebată, într-o conferință de presă, la Iași, ce le transmite acelor elevi care stau acasă, deși au avut medii mari de admitere la liceu.

Nu stau acasă pentru că există și etapa a doua de admitere, realizată tocmai pentru acei elevi care nu au reușit admiterea din prima etapă. Deci nu stau acasă. (…) Există două cauze pentru această primă etapă de admitere în care elevii nu au reușit la liceul pe care și l-au dorit.

Întâi de toate, nu au completat un număr suficient de opțiuni și o altă cauză este reprezentată de media care a crescut anul acesta și foarte mulți părinți s-au orientat după mediile din broșură, mediile din anii anteriori. Crescând anul acesta mediile, în felul acesta au rămas nerepartizați unii elevi, dar au șansa, repet, pe de o parte, la etapa cazurilor speciale, unii dintre ei să-și îndrepte opțiunile, iar pe de altă parte la etapa a doua. Deci, nu stau acasă”, a răspuns ministrul Educației.

La remarca unui jurnalist că acești elevi cu medii mari nu vor mai avea acces la un liceu bun, Monica Anisie a comentat: ”Cred că n-ar trebui să mai facem această distincție între licee slabe și licee foarte bune. Ar trebui să ne concentrăm atenția pentru dezvoltarea acestor licee din cadrul fiecărui județ.”

La insistențele jurnaliștilor ce se va întâmpla cu acești elevi, în condițiile în care numărul locurilor din licee este mai mic comparativ cu cel al elevilor rămași nerepartizați, ministrul Educației a spus: ”Există locuri la nivelul inspectoratelor școlar, atribuite atât pentru învățământul liceal, cât și profesional.

Locuri libere vs candidați nerepartizați

Ministerul Educației a publicat, vineri, 10 iulie, rezultatele repartizării computerizate în licee. La nivel național, după prima etapă de admitere la liceu, 8.570 de candidați nu au fost repartizați, în timp ce numărul locurilor rămase libere este 3.400, potrivit statisticilor publicate pe admitere.edu.ro. Asta în condițiile în care s-au înscris 122.050 de candidați, iar numărul total de locuri a fost 116.878.

Ministerul Educației preciza că elevii care nu au fost repartizați nu au completat suficiente opţiuni care să le permită intrarea la liceu. Printre candidații nerepartizați se numără și elevi cu medii mari, cum este cazul unor absolvenți din Giurgiu, care au avut mediile de admitere 9.56 și 9.54.

În total, la nivel național, conform datelor de pe admitere.edu.ro, nouă candidați cu medii peste 9 nu au fost repartizați în licee și 403 elevi cu medii peste 8. 

Cei mai mulți elevi rămași nerepartizați sunt în București – 1871, unde au rămas doar 18 locuri libere: Liceul Teoretic „Dante Alighieri” (2 locuri libere, specializarea Matematică-Informatică) și Liceul Teoretic ”Ady Endre” (16 locuri libere, specializarea Ştiinţe ale Naturii, predare în limba maghiară). Dintre elevii nerepartizați, 125 au medii de admitere peste 8.

În Brașov, sunt 599 de elevi nerepartizați (47 de locuri rămase libere), în Cluj – 336 de elevi nerepartizați (42 de locuri libere), Alba – 280 de elevi nerepartizați (2 locuri libere), Prahova – 276 de elevi nerepartizați (89 de locuri libere), Sibiu – 255 de elevi nerepartizați (99 de locuri libere), Neamț – 243 de elevi nerepartizați (6 locuri libere), Satu-Mare – 233 de elevi nerepartizați (41 de locuri libere), Constanța – 232 de elevi nerepartizați (27 de locuri libere).

La admiterea la liceu din 2019, după prima etapă nu au fost repartizați 4.853 de candidați, iar 5.412 locuri au rămas neocupate din totalul de 114.122 de locuri. Numărul total al candidaților înscriși a fost 113.565.


În aceeași conferință de presă, ministrul Educației a vorbit și despre cazul elevei din Gorj care, la Evaluarea Națională, a fost notată inițial cu 6 la Matematică și cu 10, după recorectare.

”Acolo, Inspectoratul Școlar realizează o anchetă asupra acelei erori materiale care s-a produs. A fost o eroare de transcriere de pe borderou pe lucrare și se vor lua măsurile care se impun de către inspectoratul școlar județean”, a spus ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.