Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care interzice orice referire la identitatea de gen în şcoli şi universităţi

0
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate cu privire la modificarea Legii educaţiei naţionale, adoptată pe 16 iunie de către Senat, care prevede interzicerea în şcoli şi universităţi a oricărei referiri privind identitatea de gen, relatează news.ro.

Şeful statului argumentează că forma actului normativ contravine principiului egalităţii cetăţenilor, cel privind asigurarea accesului la învăţătură, cel care se referă la protecţia copiilor şi tinerilor precum şi prevederile privind libertatea conştiinţei, toate incluse în Constituţie.

Citește aici integral Sesizarea de neconstituționalitate

Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, modifică şi completează articolul 7 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul interzicerii în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, a activităţilor „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”. 

Pe 16 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea Legii educaţiei. Iniţiativa legislativă aparţine senatorului PMP Vasile-Cristian Lungu şi deputatului PMP Marius Paşcan. Proiectul a fost trimis la promulgare pe 22 iunie.

Universitatea Bucureşti a reacţionat la decizia Parlamentului de a interzice referirile la identitatea de gen, precizând că hotărârea respectivă contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituţie şi de convenţiile internaţionale la care România este parte: libertatea de gândire şi de conştiinţă, libertatea opiniilor şi autonomia universitară. Universitatea Bucureşti a precizat că textul de lege nu are fundamentare ştiinţifică şi „reprezintă un exemplu flagrant de interferenţă în educaţia şi în exprimarea libere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here