Monica Anisie vrea modificări la examenul de Bacalaureat: ”De la anul, îmi doresc să discutăm”. Ce ar vrea să se schimbe

0

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, joi, că îşi doreşte ca, de anul viitor, să existe o discuţie despre un examen de Bacalaureat în care ultima probă să dea posibilitatea elevilor care sunt la liceele tehnice sau vocaţionale să îşi aleagă o disciplină de profil, scrie Agerpres.

„La momentul acesta, eu cred că nu ar trebui să vorbim despre examenul de Bacalaureat, pentru că îi speriem pe cei care sunt acum în clasa a XII-a. De la anul, tot prin consultare publică, îmi doresc să discutăm despre un examen de Bacalaureat în care ultima probă să dea posibilitatea şi elevilor care sunt la liceele tehnice sau la vocaţional să îşi aleagă o disciplină de profil, pentru că, de exemplu, la un liceu tehnologic fac discipline tehnice pe care nu le valorifică printr-un examen şi ei îşi doresc. În cadrul Ministerului Educaţiei au fost nenumărate propuneri în sensul acesta, chiar şi de la profesori, nu numai din partea elevilor. Încă din 2016, când eram secretar de stat, am primit astfel de solicitări, numai că s-a terminat mandatul”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul Educației a adăugat că tot în urma unei consultări cu toţi factorii implicaţi se va decide modul în care se va realiza examenul de Evaluare Naţională din anul şcolar viitor.

„Evaluarea Naţională de anul acesta este cea pe care o avem, nu se fac modificări în timpul anului şcolar sub nicio formă. Pentru anul viitor, tot în consultare, şi dialogul este deschis, cu părinţii, cu asociaţiile elevilor, cu Consiliul elevilor, cu sindicatele, vom lua o decizie asupra modului în care va trebui să se realizeze Evaluarea Naţională de la anul”, a menţionat ministrul.

Întrebată dacă, la admiterea la liceu, va exista în continuare procentul de 20% aferent mediei claselor V-VIII sau dacă va renunța la el, Anisie a declarat că nu va lua nicio decizie „din pix”.

„Nu putem să renunțăm, adică să vă spun eu că iau această decizie. Dacă decizia va fi luată prin consultare publică, atunci așa s-a decis în acord cu toți partenerii de discuție. Dar nu voi lua, repet, nicio decizie din pix”, a spus Anisie, citată de Mediafax.

Monica Anisie a fost prezentă la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a participat la deschiderea unui congres internaţional pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale.

Citește și: Schimbări la BAC. Monica Anisie ia în calcul modificarea examenului, dar ”anul acesta sub nicio formă nu se poate schimba nimic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here